FB pixel

Tanácsadás és oktatás gyermekeknek

A legkisebbeknek is ugyanúgy jár a figyelem és a gondoskodás, hogy mindig boldogok és egészségesek legyenek.

A gyermek- és serdülőkor az egészségi állapot jelen- és még inkább jövőbeli alakulása szempontjából sajátos, alapvetően fontos időszak. Ennek a fejlődési periódusnak milyensége, jó vagy rossz volta nyomot hagy az egyén egész életén. Ekkor alakulnak ki a szokások, ekkor bontakoznak ki azok a magatartásmódok, amelyek a későbbiekben meghatározóak lesznek. Ekkor még kevésbé rögzültek a szokások, könnyebben formálható és befolyásolható a magatartás.  Az iskolai évek alatt zajlik a fogváltás hosszú évekig tartó folyamata, hozzávetőlegesen a 6–13. életév között. Ugyanakkor a maradó fogak szuvasodása ebben a korban a legintenzívebb, a tizenéveseknél megjelenik az approximális caries is. A fogágy is veszélybe kerül, egyre erőteljesebbé válik a gingivitis, egyre több gyermeknek van fogköve. Ebben az életszakaszban kell az eredendően ép tejfogazatot a fogváltás idejéig továbbra is megőrizni, és a maradó fogazat egészségét egész életre megalapozni, s jó esélyt teremteni ahhoz, hogy az egész életen át funkcióképesen és esztétikailag kielégítő módon megmaradjon.

RIZIKÓPERIÓDUSOK FOGVÁLTÁS IDEJÉN

Fel kell hívnunk a gyermekeket körülvevő felnőttek (szülők, pedagógusok, gyermekorvosok) figyelmét a maradó moláris fogak áttörésével kapcsolatos veszélyre. Az első és második nagyőrlő fogak áttörési periódusa, tehát a 6–8. és a 11–14. életévek caries rizikóperiódus iskoláskorban. A maradó őrlők áttörésének periódusa hosszú hónapokig tart, akár 1–1,5 évet is igénybe vehet. Ebben az időszakban igen intenzív a plakk képződés a rágófelszíni barázdákban, mert a normál rágási funkcióból kimaradnak, és általában a tisztítás sem megfelelő. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani az áttörőben lévő fogak tisztítására. A szülőket meg kell tanítani a speciális fogmosási technikára, ugyanis a fogkefe csak előre-hátra mozgatásával nem érhetők el a fogfelszínek. Ha a fog már beilleszkedett a rágósíkba, akkor könnyebben tisztítható a rágófelszín, de ilyenkor is szükségessé válhatnak különböző prevenciós kezelések is, mint a fluorid ecsetelés, antibakteriális lakkozás vagy barázdazárás.

EGYÉNRE SZABOTT PREVENCIÓS TANÁCSADÁS ALAPPILLÉREI

Nagy előnye ezeknek a találkozásoknak, hogy ilyenkor a szülő is jelen van. Így jó alkalom kínálkozik arra, hogy felhívjuk a figyelmet a szülői felelősségére, a család pozitív magatartásformáló erejére. Ugyanakkor a gyermekeknek szánt egyéb instrukciók is eljutnak a szülőkhöz.

A tanácsadás során a következő témákat érintjük:

 • gondos szájápolás, plakk-kontroll, vagyis a bakteriális lepedék mechanikus eltávolítása és távol tartása;
 • kiegyensúlyozott táplálkozás, minél ritkább édességfogyasztás, a cariogén ételek kontrollálása;
 • fluoridok ésszerű használata, optimális fluoridellátás egyéni szükséglet szerint;
 • barázdazárók és egyéb megelőző kezelések alkalmazása;
 • felső tagozatos tanulóknál szót kell ejteni a dohányzás és alkoholfogyasztás orális egészségre gyakorolt káros hatásáról is.
A WHO FOGÁSZATI CÉLKITŰZÉSEI ÉS A HAZAI ORÁLIS EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT JELLEMZŐI

A WHO FOGÁSZATI CÉLKITŰZÉSEI ÉS A HAZAI ORÁLIS EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT JELLEMZŐI

A WHO fogászati célkitűzése 2020-ra a 6 éves gyermekekre vonatkozóan:

 • a 6 évesek 80%-a ép fogazattal rendelkezzen.

A gyermekek 27%-ának csak ínygyulladása, további 34%-ának fogköve is van, a maradék 39% rendelkezik csak egészséges szájhigiéniával.

MIKOR ÉRDEMES ELŐSZÖR FOGÁSZATRA VINNI GYERMEKÜNKET?

Gyermekeink tejfogainak előtörése nagyjából 2-2,5 éves korra befejeződik. Már az első tejfog áttörésekor érdemes felkeresni egy fogászatot, megbeszélni a tisztítást, mit érdemes tennünk és hogyan taníthatjuk, majd gyakoroltathatjuk a helyes fogmosást gyermekünkkel.

Kezelésre ilyenkor, az első alkalmakkal még nem mindig kerül sor, viszont ez a találkozás kitűnő alkalom arra, hogy a közeggel, a berendezésekkel játékosan ismerkedjen meg a gyermek. Ekkor felmérjük a fogacskák állapotát, kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket, illetve felhívjuk a szülők figyelmét az esetleges problémákra, mint például az egyre több esetben előforduló fogszuvasodási hajlam.

Fontos, hogy az első találkozás a fogorvossal/dentálhigiénikussal akkor történjen, amikor a gyermeknek még nincsen panasza. A kezelést nem igénylő, fájdalommentes fogászati vizsgálat vagy fogtisztítás jó alkalom arra, hogy a gyermek megismerje a kezelő nénit/bácsit, a rendelőt, és jó benyomásokat szerezzen. A rendszeres, legalább félévenkénti fogászati ellenőrzés elősegíti a jó orvos-beteg kapcsolat kialakulását, és lehetővé teszi a megelőző módszerek alkalmazását, illetve a betegségek korai felismerését, orvoslását.

MILYEN GYAKRAN JAVASOLT A GYERMEKET FOGÁSZATI ELLENŐRZÉSRE VINNI?

Az általánosan elfogadott javaslat a fél évenkénti szűrővizsgálat. Mind a tejfogakra, mind pedig a frissen előtörő maradó fogakra igaz, hogy rendkívül gyorsan romlanak. Ha egyszer elindult a szuvasodás folyamata, akkor a lehető leggyorsabban szükséges a probléma kezelése, hogy a gyermeket megóvjuk a fogfájás kellemetlen érzésétől.

MELYEK A LEGFONTOSABB ÜZENETEK?

 • Az eredendően egészséges tejfogak jelentőségét nem szabad lebecsülni! Egészségesen kell azokat megőrizni a fogváltás idejéig. Ez több szempontból is fontos: rágás, beszéd, hangképzés, esztétikum, helyfenntartás a maradó fogak számára.
 • Ne túl sok édességet! Gyermekeink a javasolt cukormennyiség kétszeresét fogyasztják. A túlzott bevitel nemcsak a fogakra lehet káros, hanem az általános egészség szempontjából sem előnyös.
 • Folyadékpótlásra legjobb a víz. Javasolható italok még: szénsavmentes ásványvíz, tej, préselt gyümölcslevek. Az üdítőitalok, szörpök nagy rejtett cukorbevitelt, „luxus kalóriát” jelentenek, veszélyeztetik a fogak épségét, elveszik az étvágyat, a szomjat nem oltják.
 • Az esti fogmosás után tilos az étkezés, csak tiszta víz megengedett.
 • A fogakat naponta legalább kétszer kívánatos megtisztítani. A kisgyermek fogkeféje legyen kisfejű, puha, műanyag szálú, és használjon fluoridtartalmú gyermekfogkrémet, melyből borsónyi mennyiségkerüljön a fogkefére. A fogkrémet mindig a szülő, a gondozó adagolja.
Henriett

A szép mosoly a legjobb befektetés!

Foglalj szájhigiéniás kezelésre időpontot most!