FB pixel

Tanácsadás dohányosoknak

A dohányzás káros hatásairól nap, mint nap hallani, illetve ez a szenvedély a fogak épségét is veszélyezteti, sőt, akár súlyos szájüregi betegségek kialakulásának okozója is lehet.

A dohányfüst több mint négyezer olyan vegyületet tartalmaz, amelyek nagy része mérgező, és felszívódik a szájüreg nyálkahártyáján keresztül, ezzel számos súlyos problémát okozva. Ezek a káros vegyületek csökkentik a szájüreg védekező rendszerének hatékonyságát, így felgyorsítva a fogkőképződést.

A füst a fogak felszínén elszíneződéseket, elsötétüléseket is okoz, amelyek akár a világos barnától fekete színűek is lehetnek, ezzel zavaró esztétikai hatást hozva létre. 

Mindez egészségtelen, elszíneződött fogsort, és kellemetlen szájszagot eredményez.

Elsősorban nem a fogak szuvasodását okozza a dohányzás, hanem a fogágyat teszi tönkre, azaz a fogak körüli csontpusztulást okozza, amely a fogak meglazulásához és elvesztéséhez is vezethet. Ha már kialakult a fogágybetegség, a dohányzás elhagyása segíthet a betegség folyamatának lelassításában, de maga a betegség már nem fordítható vissza, csak a kezdeti szakaszban.

A dohányzás nem csak a légcsövet, a tüdőt, hanem a szájüreget is jelentősen károsítja. A hatás lényege, hogy dohányzás közben forró, irritatív, mérgező anyagokat tartalmazó füstöt szívunk be.

A dohányzás gyengíti az immunrendszert, és lassítja a fogászati betegségek gyógyulását. A nikotin káros a fogínyre, a benne található sejtekre, és lassítja a vérkeringést. Vizsgálatok szerint a dohányosok esetében a csont pusztulása kétszer valószínűbb, még tökéletes szájhigiénia esetén is, mint azoknál, akik nem cigarettáznak.

Ezek a veszélyek csak akkor kerülhetőek el, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy mihamarabb leszokunk a cigarettáról, a rendelőben pedig hozzá segítünk a professzionális dentálhigiénés kezelések együttes hatásával fenntartani a megfelelő szájhigiéniát.

Henriett

A szép mosoly a legjobb befektetés!

Foglalj szájhigiéniás kezelésre időpontot most!