Professzionális fogkőeltávolítás

Hogyan alakul ki a fogkő?

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogászati problémák megelőzésében óriási jelentősége van az otthoni fogápolás minőségének, illetve, hogy dentálhigiénikusa rendszeres időközönként professzionális rendelői keretek között felülvizsgálhassa fogait és a szükséges kezeléseket elvégezze.

Étkezéseink alkalmával a fogak felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel gyakorlatilag alig látható plakk réteg. Ennek a rétegnek az alapanyaga feloldódott ételmaradékból áll, és kiváló táptalajt biztosít a baktériumok megtelepedése számára. Ez a plakk idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik.

Ezt nevezzük fogkőnek.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a kialakult fogkövet otthoni tisztítás során már nem lehet eltávolítani. Ha a fogkő már régóta a szájban található, nem csak a mennyisége nő folyamatosan, de a színe is elsötétedik idővel. Ezeknek a lerakódásoknak az eltávolítása csak professzionális módon lehetséges.

A fogkő következményei

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny begyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra, és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Súlyos esetben el is veszíthetjük őket.

A fogkőeltávolítás fontossága

 A megelőzés és az egészséges szájhigiénia érdekében pácienseimnek általánosan minimum évente kétszeri rendszeres (ellenőrző) kezeléseket javaslok, dohányzás esetén ennél még gyakrabban is szükségessé válhat. A rendszeres fogászati ellenőrzésekkel megelőzhető az ínygyulladás és fogágybetegségek kialakulása, ami megfelelő kezelések hiányában a fogak elvesztéséhez is vezethet. A fogkő eltávolítás során egy ultrahangos eszközzel távolítjuk el a fogak felszínére rakódott, megkövesedett baktérium telepeket, az az a fogkövet. Ez az eszköz, az ún. depurátor apró ultrahanglökésekkel leválasztja a fogkövet a fog felszínéről, miközben vízsugárral hűti a fogakat. A speciális frekvenciájú ultrahang csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcban nem okoz károsodást. A kezelés nem okoz fájdalmat. A fogakra rakódott szennyeződések ezáltal eltűnnek, a fogzománc pedig visszanyeri eredeti egészséges színét. A kezelések során a legfőbb cél az egyénre szabott tökéletes szájhigiéné kialakítása, illetve erős és egészséges fogakat eredményezni. 

Dentálhigiénés kezelések árai 

Henriett

A szép mosoly a legjobb befektetés!

Foglalj szájhigiéniás kezelésre időpontot most!