FB pixel

Fogtisztítás / fogselyem használata

Miért van szükség fogselyem használatára?

Miért van szükség fogselyem használatára?

A fogínybetegség első tünetei a fogínyvonalon és a fogközökben jelentkeznek. A napi fogselymezés a mindennapi szájápolás fontos része, mivel segít eltávolítani a lepedéket azokról a területekről, melyeket a fogkefe nehezen ér el. A fogselymezésnek azonban megvan a saját technikája, amit célszerű elsajátítani.

A fogselymezés helyes technikája

Mivel fogselymezéskor a szánkba nyúlunk, mindenekelőtt alaposan mossuk meg kezeinket! Az amerikai dentálhigiénikusok szövetsége (American Dental Hygienists’ Association) négy egyszerű lépésben foglalja össze a megfelelő fogselymező-technika kulcselemeit:

Letépés: Tépjünk le mintegy 30-40 cm hosszú fogselymet, tekerjük egyik (bal vagy jobb) kezünknek középső vagy mutatóujja köré, majd egy rövidebb szakaszt a másik kezünk középső vagy mutatóujja köré is. (Ha valaki a középső ujjára tekeri fel, akkor a mutatóujjával szabadon mozgathatja majd a fogselymet.) Ez bár elsőre hosszúnak tűnhet, viszont nagyobb mennyiségű fogselyem kell ahhoz, hogy minden egyes fogközre elegendő fogselyem jusson. Feszítsünk ki egy 3–5 cm-es fogselyem szakaszt hüvelyk- és mutatóujjunk között. Hüvelykujjunkkal vezessük a fogselymet a felső fogközökbe.

Bevezetés: Tartsunk az ujjaink között kifeszítve egy 3–5 cm-es fogselyem szakaszt. Két mutatóujjunkkal vezessük be a fogselymet az alsó fogközökbe.

Csúsztatás: Óvatos cikk-cakk mozgással irányítsuk a fogselymet a fogközökben. Vigyázzunk, nehogy a fogselyem megpattanjon, illetve „kiugorjon” a fogközből! Feszítsük fel a fogselymet ívesen a fog oldalsó felületére úgy, hogy a szál C alakban ölelje körül a fogat.

Mozgatás: Mozgassuk a fog felületének feszített fogselymet fel-le irányban, az ínyvonal alá is behatolva. Ne feledkezzünk meg a fogak hátoldaláról sem! Valahányszor egy következő fogra térünk át, tekerjünk le egy újabb, tiszta szakaszt a középső ujjunkra csévélt szálból, majd ezzel egyidejűleg tekerjük fel az elhasznált szakaszt másik kéz középső ujjára. A szálat hüvelykujjunkkal támasszuk meg! Legyen óvatos, nehogy megsértse fogínyét. Ha eleinte nehézkesen megy a fogselyem használata, akkor se adja fel, egy kis gyakorlás után egyre jobban fogja tudni alkalmazni. Ha nem boldogul a fogselyem használatával, kérjen tanácsot dentálhigiénikusától.

Ez a technika bármilyen típusú fogselyemnél alkalmazható, legyen az viaszolt, nem viaszolt, szivacsos fogselyem vagy fogszalag. 

 A fogselyem tetszés szerint választható, csak a helyes technikát kell betartani. Saját és családtagjaink igényeinek megfelelően számos típus közül választhatunk.

Nem számít, hogy a fogselymezést a felső vagy az alsó fogakkal, illetve hogy elől vagy hátul kezdjük. Csak arra ügyeljünk, hogy valamennyi fogközt vegyük sorra a száj jobb és bal oldalán, fent és lent, valamint a legutolsó fogak hátsó felületén is. A megfelelő technika alkalmazása segít eltávolítani az ételdarabkákat és a lepedékréteget a fogak közül, elősegítve ezáltal a szájhigiénia javulását.

Mindenki más

Minden száj, minden fog és minden fogköz különbözik. Ez azt jelenti, hogy az ideális szájápolást is az egyéni anatómiai adottságokhoz, életkorhoz és képességekhez mérten kell meghatározni. Kérjen tanácsot és betanítást dentálhigiénikusától. A tökéletes, hatékony és ugyanakkor gyengéd fogtisztítást nem lehet könyvekből megtanulni.

Nyeles fogselymező használata

Nyeles fogselymező használata

A művelet technikája nyeles fogselymező használatakor is hasonló. Tartsuk a nyelet szorosan és döntsük meg a fejet az elsőként fogselymezni kívánt felület felé (vagy az alsó, vagy a felső fogak). Óvatosan csúsztassuk a fogselymet két fog közé, és ügyeljünk arra, hogy a fogselyem ne pattanjon el, illetve ne ugorjon ki. Alkalmazzunk ugyanolyan cikk-cakk mozgást, mint a normál fogselyem esetében. Feszítsük fel a fogselymet ívben az egyes fogak felületére, csúsztassuk be az ínyvonal alá is, és így haladjunk át a fogak összes felületén.

Fogszabályzó eszközök körüli fogselyem használata

Fogszabályozó vagy hasonló eszköz viselése esetén a drótívek és bracket-ek elkerülése érdekében különösen fontos a helyes fogselymező technika. Használható olyan speciális fogászati fogselyem is, amelynek merev vége könnyen befűzhető a fogszabályzó főíve alá.

Henriett

A szép mosoly a legjobb befektetés!

Foglalj szájhigiéniás kezelésre időpontot most!

Gyengéd használat

Mivel a helytelen fogselyem használat sérülésekhez vezethet, egyaránt ügyelni kell az alaposságra és a kíméletességre, különösen elektromos fogselymező használatakor. Előfordulhat, hogy eleinte az ínye vérzik a fogselyem használatakor, ennek azonban gyorsan el kell múlnia. Ha néhány nap után még mindig vérzik a fogselyem használatakor, akkor az a fogínyprobléma jele lehet. Fontos, hogy ezt megbeszélje a fogorvosával vagy dentálhigiénikusával, aki ellenőrizni tudja, hogy a fogínye egészséges-e, és tanácsokat tud adni a fogínyprobléma megszüntetéséhez. 

Milyen gyakran kell fogselymet használni?

Sokan tanácstalanok, hogy milyen gyakran kell fogselymet használni, vagy hogy a fogmosás előtt vagy után kell-e használni a fogselymet. 12 éves kortól érdemes elkezdeni a fogköztisztító kefék vagy a fogselyem használatát a fogköz tisztítására naponta egyszer, az esti fogmosás előtt.