FB pixel

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás okai

Rossz szájhigiéné

Az ínygyulladás leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné. Étkezések alkalmával a fogainkon egy vékony filmréteg képződik, ami baktériumokból áll, ez az úgynevezett dentális plakk. Ha valaki rendszertelenül mos fogat, vagy nem megfelelő hatékonyságú a fogmosás, ez a plakk réteg folyamatosan vastagodni kezd. A káros baktériumok szép lassan elszaporodnak, ami azonnal károsítja a fogakat és a fogakat körülvevő szöveteket, az ínyt. Ez a plakk réteg kis idő múlva megkeményedik, így kialakul a fogkő. Ezt a megvastagodott, kemény réteget az otthoni fogmosással – legyen az bármilyen jó hatékonyságú – már nem lehet eltávolítani. A baktériumokban található kórokozók egy idő után fogszuvasodást is eredményezhet, illetve az ínyszövetek állandó gyulladását okozzák.

Dohányzás

A dohányzás nem csak folyamatosan gyengíti a szervezet védekező és öngyógyító mechanizmusait, sajnos a szájüregben található szövetek, így az ínyszövet sejtjeire is károsan hat. Ennek következtében az íny a dohányzás hatására hajlamosabbá válik a gyulladásra.

Ezen kívül az ínygyulladás kialakulásában sok esetben egyéb általános szervezeti tényezők szerepe is jelentős, mint például genetikai, hormonális és immunrendszeri folyamatok, cukorbetegség, táplálkozási problémák, vitaminhiányok, bizonyos gyógyszerek szedése, örökletes betegségek.

A fogínygyulladás tünetei

A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Vörös, duzzadt, feszülő, érzékeny íny: Az egészséges fogíny halvány rózsaszínű.
  • Fogínyvérzés, főleg fogmosáskor: az egészséges fogíny nem vérzik.
  • Kellemetlen lehelet: a fogínyproblémához kapcsolódó baktériumok kellemetlen szagokat bocsátanak ki a szájban lévő ételrészecskék lebontása közben. A rossz szájszag kínos és kellemetlen állapot, és lehet, hogy éppen ez figyelmezteti, hogy fogínyprobléma van kialakulóban.

 

A fogínygyulladás következményei

Ha az íny begyullad, eleinte önmagában még nem jár szembetűnő tünetekkel. Sokszor ilyenkor még nem tulajdonítunk neki kellő figyelmet. Azonban ha nem kezeljük a fogínygyulladást, annak előbb-utóbb súlyos következményei lesznek. A gyulladás átterjedhet az ínyről a fogágy szöveteire, elérheti az állkapocs csontállományát is, és ebben a stádiumban már fogágybetegségről (parodontitis) van szó. Az íny elkezd fokozatosan visszahúzódni a fogakról, a fogkőképződés egyre intenzívebb. Kialakul a fogak és az íny között egy rés, ami folyamatosan mélyülhet, ezt nevezzük íny tasaknak. Ebben a folyamatosan mélyülő tasakban a baktériumok egyre lejjebb jutnak, elérik a csontállományt, amely a fogainkat tartja. Ez a csontszövet a gyulladás következtében felpuhul, és a fogaink mozogni kezdhetnek, majd megfelelő kezelések hiányában el is veszíthetjük őket.

A fogínygyulladás kezelése

A fogínygyulladás jól kezelhető, megállítható és visszafordítható betegség. Ehhez az első lépés a fogak professzionális megtisztítása, fogkőeltávolítása. Előrehaladottabb gyulladásos eseteknél, fogágybetegségben szenvedő pácienseknél 3 havonta javasolt a fogkőleszedés. Ezt minden esetben rendelői keretek között, szakképzett dentálhigiénikus szakember kell, hogy végezze. Semmiképp ne próbáljuk meg otthon lepattintani a fogköveket. Szükség lehet antibakteriális szájvizekre, ecsetelőkre, egyéb ínyt gyógyító kiegészítő kezelésekre. Nagyon fontos a helyes és alapos otthoni fogmosás elsajátítása, ebben szintén a dentálhigiénikus segíthet, aki személyre szabottan segít kialakítani az otthoni helyes fogápolási rutint. Érdemes időben elkezdeni az ínygyulladás kezelését, mert ezzel megakadályozhatjuk a fogágybetegség kialakulását, és így az esetleges fogvesztést.

A fogínygyulladás megelőzése

Ha rendszeres és alapos a fogmosásunk, ami magában foglalja a fogselyem és fogköztisztító kefék használatát is - egy óriási lépést tettünk a fogínygyulladás megelőzése érdekében. A betegség ugyanis a fogakon képződő lepedékben – plakk rétegben - élő baktériumoknak köszönhető. Fontos a rendszeres, legalább félévenkénti fogászati szűrővizsgálat, legfőképp a fogkőeltávolítás, amely kezelés során a szakember minden nehezen elérhető helyeken is tökéletesen képes megtisztítani a fogsort. Ezentúl érdemes odafigyelni, hogy ne dohányozzunk, illetve fordítsunk figyelmet a változatos étkezésre, kerüljük a fogakat károsító cukros ételeket, italokat is.

Fogínysorvadás

Fogínysorvadásról akkor van szó, amikor a fogíny elkezd leválni a fogról, és alatta a gyökér szabadon marad. Úgy nézhet ki, mintha a fog egy kicsit megnyúlt volna, hosszabb lenne, illetve érezhetünk egy apró hézagot a fog és a fogíny találkozásánál, a fogíny mentén. A fogínysorvadás további tünete az érzékeny fog. A fogínysorvadás viszonylag gyakori, ám ha észrevesszük időben, megállíthatjuk a súlyosbodását.