FB pixel

Újévi fogadalmak a dentálhigiénikus szemével

Számos fogadalom születik minden év első napján, ám az egészségesebb életmódra való törekvés mellett gyakran elfeledkezünk a szájhigiénia fontosságáról. Pedig a megfelelő szájápolás alapvető része az általános egészségünknek. Ez a cikk a dentálhigiénikus szemével mutatja be az újévi fogadalmakat, és olyan tanácsokat sorakoztat fel, amelyek segítenek abban, hogy a következő évben még egészségesebb és ragyogóbb legyen a mosolyunk.
Újévi fogadalmak a dentálhigiénikus szemével

Szilveszterkor sokan érzik úgy, hogy tiszta lappal indulhatnak, mindent újrakezdhetnek az elkövetkező évben. Ilyenkor előszeretettel tesznek az emberek fogadalmakat, bár tény, hogy ezek között ritkán szerepelnek szájhigiéniával kapcsolatos ígéretek. Pedig a fogaink nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem az egészségünk zálogai is. Ebben a blogbejegyzésben olyan újévi fogadalmakat írtam össze, amelyek garantálják, hogy a következő évben javuljon a fogaink és az ínyünk állapota.

Az új esztendő beköszöntével a legtöbb ember elérkezettnek látja az időt arra, hogy átgondolja eddigi életmódját és különféle ígéreteket tegyen. A leggyakoribb fogadalmak közé tartozik a több mozgás, az egészségesebb étkezés, ám azokon a területeken is érdemes új célokat kitűzni, amelyekre eddig talán nem is gondoltunk. Ilyen például a dentálhigiénia.

Most dentálhigiénés szemszögből közelítem meg az újévi fogadalmakat és pontosan megfogalmazom, hogyan változtathatjuk meg a mindennapi szájápolási szokásainkat annak érdekében, hogy a fogaink és az ínyünk (még) egészségesebb legyen az új évben.

Fogmosás

Biztos vagyok benne, hogy mindenki rendszeresen mossa a fogát, ám az új évben ezt is magasabb szintre lehetne emelni. Hogyan? Egyrészt úgy, ha megtanuljuk a helyes fogmosási technikát - bizony, nem mindegy, hogyan mosunk fogat! -, másrészt pedig, ha a fogmosások számát napi 2 alkalomra emeljük, azaz nem csak este, hanem reggel is időt szakítunk rá.

A helyes fogmosási technikával kapcsolatban pedig érdemes dentálhigiénikussal is konzultálni, mert sokaknál helytelen módszer rögzült gyermekkorban, amely akár még kárt is okozhat.

Rendszeres fogkefecsere

Egyáltalán nem mindegy, milyen fogkefével állunk neki a naponta kétszeri fogmosásnak, a jó fogkefeválasztás és a rendszeres csere ugyanis elengedhetetlen az optimális szájhigiénia fenntartásához. A manuális fogkefét és az elektromos fogkefe fejét ideális esetben egyaránt háromhavonta érdemes lecserélni, kivéve, ha nagyon erős igénybevételnek van kitéve - például a sörték szanaszét állnak -, ilyen esetben bizony a cserét is hamarabb meg kell ejteni. Az elhasználódott fogkefe nemcsak a hatékonyságát veszti el, de a baktériumok is elszaporodnak rajta, ami érthető módon nem túl szerencsés.

Életmódváltás

A fogak és az íny egészsége nem csupán a napi szájhigiénia eredménye, nagyban befolyásolja az életmódunk is. Az édes ételek, a cukros és savas italok gyakori fogyasztása például komoly károkat okozhatnak a fogzománcon, elősegítve ezzel a fogszuvasodást és az íngyulladást. A dohányzás szintén negatívan befolyásolhatja a szájhigiéniát: többek között ínygyulladást, elszíneződéseket és rossz leheletet okoz.

Ugyanakkor a gyakori, kellő mennyiségű vízfogyasztás számos pozitív hatással bír, hiszen nem csupán a szervezet hidratáltságát biztosítja, de segít semlegesíteni a savakat is a szájban, valamint mérsékli a szájszárazságot.Újév alkalmából tehát fogadjuk meg, hogy kevesebb cukros, savas élelmiszert fogyasztunk, több vizet iszunk és leszokunk a dohányzásról.

Rendszeres kontroll

Az újévi fogadalmak sorába mindenképpen érdemes beilleszteni a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket is. Sokan hajlamosak rá, hogy csak akkor keressék fel a szakembert, ha már jelentkezik valamilyen probléma, holott a prevenció rendkívül fontos a fogak és az íny egészségének megőrzése szempontjából. Sőt a rendszeres fogászati kontroll az egész szervezetet érintő egészségügyi problémák korai felismerésére is lehetőséget ad, például a fogászati gócok összefüggésbe hozhatók szív- és érrendszeri elváltozásokkal is.

Fogászati kontrollra évente kétszer - de legalább egyszer! - ajánlott ellátogatni, ilyenkor ugyanis a fogorvosnak és a dentálhigiénikusnak lehetősége nyílik arra, hogy alaposan átvizsgálja a fogakat valamint az ínyt, eltávolítsa a fogkövet, és szükség esetén tanácsokat adjon a megfelelő otthoni szájhigiéniával kapcsolatban.

Ünnepek előtti kontroll
Hogy nyugodtan élvezd a pihenést! >
Időpontfoglalás

Rendelői fogtisztítás

Ha már a rendszeres kontrollt említettem, akkor nem hagyhatom ki az újévi fogadalmak sorából a rendszeres, rendelői fogtisztítást sem. Bár a megfelelő otthoni szájhigiénia kiemelten fontos, bármennyire is alapos, nem helyettesítheti a rendelői fogtisztítást, amelynek során a dentálhigiénikus speciális eszközök és anyagok segítségével eltávolítja a fogak felszínéről, a fogközökből és a nehezen elérhető helyekről is a lepedéket valamint a fogkövet. A rendszeres rendelői fogtisztítás tehát nem csupán az esztétikus mosolyért felelős, hanem segít megelőzi a későbbi, súlyosabb fogászati ​​problémák kialakulását is.

Fogfehérítés csak professzionálisan

Végül, de nem utolsósorban pedig a ragyogóan fehér mosollyal kapcsolatban is érdemes egy fogadalmat tenni, méghozzá azt, hogy ha fogfehérítésről van szó, akkor a házi praktikák alkalmazása helyett inkább szakemberre bízzuk ezt a kényes feladatot. Sokan úgy vélik, hogy a fogak fehérítése otthon is megoldható, például szódabikarbónával, citrommal és hasonlókkal, ám az ilyesfajta megoldások általában több kárt okoznak, mint hasznot - súlyos esetben akár íny- és zománckárosodást is. A szakember által vezetett fogfehérítés (rendelői vagy otthoni) ellenőrzött körülmények között zajlik, minimalizálva a lehetséges kellemetlenségeket és maximalizálva az eredményt. Ráadásul a kezelés teljesen személyre szabható, így a páciens egészen biztosan azt kapja, amit szeretett volna.

Hamarosan durrannak a pezsgőspalackok és csilingelve koccintunk az újévre. Az új esztendő beköszöntével és az újévi céljaink kitűzésével együtt azonban érdemes a szájhigiéniai szokásainkat is új alapokra helyezni. A fogak és az íny gondozása nem csupán hiúsági kérdés, hanem a teljes test egészsége szempontjából is kulcsfontosságú.

Az új év egyben egy új kezdet is - a fenti fogadalmak (tanácsok) pedig nagyban segíthetnek abban, hogy a következő esztendőben még ragyogóbb és egészségesebb legyen a mosolyunk.

Ünnepek előtti fogfehérítés
Legyen megint ragyogó a mosolyod! >
Időpontfoglalás