FB pixel

Szájszag ellen: 20+ gyakori ok és megoldásuk

Bemutatom a szájszag leggyakoribb okait, és hogyan lehet megszabadulni tőlük hatékonyan, tippek a megelőzésre és a megszüntetésre is.
Szájszag ellen: 20+ gyakori ok és megoldásuk

Mitől alakul ki a szájszag és mit tehetünk ellene?

A szájszag egy olyan jelenség, amely mindenkinél előfordulhat - például reggelente vagy nagyon aromás ételek fogyasztása után. Ám bizonyos esetekben ez az állapot állandósulhat, ami szorongáshoz, kisebbrendűségi érzéshez vezethet, emellett ráadásul akár komoly, egészségügyi problémákra is utalhat. Sokszor hallom a kérdést, hogy vajon mi okozhatja a szájszagot és mit lehet tenni ellene, így most alaposan körbejárom ezt a témát.

Az erős szájszag nagyon kellemetlen tud lenni, főleg mert legtöbben az ápolatlansággal, igénytelenséggel azonosítják. Bár a szájszag bizonyos mértékig teljesen természetes dolog és a legtöbb esetben csak átmeneti jelenség, ennek ellenére sokak szoronganak miatta.

Ez igazából érthető, hiszen alapvetően mindenki szívesebben beszélget valakivel, akinek friss a lehelete, mint egy olyan emberrel, akinek „büdös a szája”. Ám mielőtt rásütnénk bárkire is, hogy a nem megfelelő szájhigiénia miatt kellemetlen a lehelete, álljunk meg egy kicsit, hiszen a szájszagnak számos oka lehet.

Kellemetlen lehelet

A leggyakoribb okok, amelyek rossz leheletet okoznak

A rossz szájszag kialakulásáért leggyakrabban a különféle szájüregi betegségek, illetve bizonyos fogászati problémák felelősek. Nézzük is meg, hogy pontosan mik is ezek.

Elégtelen szájápolás

Igen, a kellemetlen lehelet egyik vezető oka lehet, ha nem megfelelő a szájhigiénia. A szájüreget, a nyelvet és az ínyt egy úgynevezett biofilm vonja be, amelyben különböző mikrobák és baktériumok találhatóak. Ezek jelenléte a szájban teljesen természetes és szükséges is, hiszen fontos feladatuk van, ám az is igaz, hogy kellemetlen szagú, kéntartalmú vegyületeket is termelnek, amelyektől szájszag alakulhat ki. Amennyiben a szájhigiénia nem megfelelő, a baktériumok túlszaporodnak, ami a szájszag mellett egyéb problémák melegágya is lehet.

Nyelvtisztítás hiánya, lepedékes nyelv

A lepedékes nyelv szintén okozhat bűzös leheletet, hiszen akárcsak a fogakon és a szájüregben, a nyelven található lerakódás is tele van baktériumokkal. Éppen ezért a szájápolási rutinunkba mindenképpen helyet kell kapnia a nyelv alapos megtisztításának is.

Fogszuvasodás

Talán nem meglepő, hogy az elhanyagolt, lyukas fogak is felelőssé tehetőek a rossz leheletért. A szuvas résekbe ráadásul nagyobb ételmaradékok is beleragadhatnak, amelyek csak még inkább fokozzák a szájszagot. Fontos az is, hogy mivel a szuvasodás sok esetben az egymással szorosan érintkező fogak között alakul ki – mivel ez a terület nehezen tisztítható fogkefével -, ajánlott fogselymet vagy fogköztisztítót használni.

Bölcsességfog

A bölcsességfogak helyzetükből adódóan igazi szájszag gócok (is). Egyrészt, mivel nagyon hátul helyezkednek el, rendkívül nehéz valóban tisztán tartani őket, másrészt sok esetben még gennyes tasakok is kialakulnak körülöttük, amelyek nem csupán rossz leheletet okoznak, de egyéb fájdalmas és komoly betegségeket is előidézhetnek.

Lerakódott fogkő

A fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem bizony komoly, a fogaink egészségét károsító elváltozás is. A fogkő voltaképpen megkövesedett lepedék, amely a kellemetlen szájszag mellett ínygyulladást, sőt akár a fogak elvesztését is okozhatja.

Ínygyulladás

Ha már az ínygyulladásnál tartunk, akkor bizony ez is okozhat rossz leheletet, hiszen az ínygyulladást a fogak körül lerakódott plakkok és a fogkő okozza, ezek pedig telis-tele vannak a kellemetlen leheletért felelős baktériumokkal.

Szájszag nélkül magabiztosabban
Segítek megszabadulni a kellemetlen lehelettől. Konzultáció >
+36 30 75 88 344

Fogak körüli tasakok

Ha az ínygyulladást nem kezelik szakszerűen, akkor az íny és a fog között a baktériumok még tovább szaporodhatnak, és kialakulhat az úgynevezett tasak. Ezekben a tasakokban a baktériumok még intenzívebben tudnak tenyészni, ami több más probléma mellett bűzös lehelethez is vezethet.

Szájszárazság

A szájszárazságra kevesen gondolnak, ha a kellemetlen lehelet okát keresik, pedig a kellően nedves szájüreg nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne alakuljon ki kellemetlen szájszag. A megfelelő mennyiségű nyál a száj öblítésére is szolgál, ha azonban a szájban nincs elegendő belőle, a baktériumok felhalmozódnak és szájszagot okoznak. A szájszárazságnak persze több oka is lehet, például gyógyszermellékhatás, nem megfelelő folyadékbevitel, szájlégzés, dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Az étkezési szokások és a rossz lehelet kapcsolata

Bármennyire is ügyelünk a szájhigiéniánkra, bizonyos ételek és italok fogyasztása után kellemetlenné válhat a leheletünk. A legismertebb ’leheletgyilkosok” a hagyma, a fokhagyma, a kávé, a hal és az alkohol. Ha úgy érezzük, hogy a leheletünk a fenti ételek, italok fogyasztása után sokat vesztett frissességéből, érdemes kiöblíteni a szánkat – a fogmosás csak evés, ivás után 20 perccel ajánlott, különben sérülhet a zománc -, hogy mérsékeljük a problémát, de egy mentolos cukorka vagy rágó is sokat segíthet. Aki pedig a természet erejét vetné be a szájszag ellen, annak érdemes kipróbálnia a petrezselymet, az ánizst, a szegfűszeget és az édesköményt, mivel ezek is remekül frissítik a leheletet.

Szájhigiéniával a szájszag ellen

Ahogyan azt már fentebb is említettem, a rossz szájszag sok esetben a nem megfelelő szájhigiénia következtében létrejövő problémák miatt alakul ki. Éppen ezért az első lépés, ha kellemetlennek érezzük a leheletünket, hogy megvizsgáljuk, vajon helyesen ápoljuk-e a fogainkat és a szánkat?

A megfelelő szájhigiénia keretein belül fontos, hogy:

  • naponta legalább kétszer mossunk fogat
  • a fogmosást megfelelő ideig és megfelelő technikával végezzük
  • a nyelvünket is alaposan tisztítsuk meg a fogmosások alkalmával
  • használjunk fogselymet és fogköztiszítót
  • kiegészítésként öblögessünk alkoholmentes szájvízzel

Mindezeken felül, pedig járjunk rendszeres fogászati ellenőrzésre, hiszen a fogkő, az ínybetegségek és a fogszuvasodás is okozhat kellemetlen leheletet, ezek felszámolása azonban már szakember feladata.

Kellemetlen lehelettel küzdesz?
Segítek felderíteni a rossz szájszag dentálhigiénés okait. Foglalj időpontot akár most!
+36 30 75 88 344

Egészségügyi problémák, amelyek rossz leheletet okozhatnak

Egyeseknél előfordul, hogy bár nagyon ügyelnek a szájhigiéniára, rendszeresen járnak fogászati kontrollra, nem esznek erősen aromás ételeket, mégis múlni nem akaró szájszaggal küzdenek. Ilyenkor érdemes egyéb egészségügyi problémákra gyanakodni. Mik lehetnek ezek?

Mandulakő

A mandula apró hasadékaiban előfordul, hogy elhalt sejtek, baktériummaradványok és váladék halmozódik fel, amelyek idővel gumiszerű kis göbökké, azaz mandulakövekké alakulnak. Ezek a mandulakövek, kellemetlen szájszagot is okozhatnak, eltávolításukat azonban minden esetben bízzuk fül-orr-gégész szakorvosra.

Orr- és melléküreg betegségek

A szennyezett levegő, a magas pollenszint, a dohányzás és a légkondicionálók túlzott használata miatt sokan krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvednek. A gyulladás miatt az orrváladék a torokba csorog, ez pedig szintén okozhat rossz leheletet.

A rossz szájszag egészségügyi okai

Légúti betegségek

Az akut légúti fertőzések is okozhatnak kellemetlen szájszagot, ám ez általában a gyógyulást követően megszűnik, így csak átmeneti problémát okoz, ami a betegség ideje alatt áll fenn. Amennyiben a rossz lehelet mégis megmarad, hetekkel később is tapasztalható, érdemes elmenni fül-orr-gégészeti vizsgálatra.

Emésztőrendszeri betegségek és gyomorpanaszok

Az emésztési zavarok akkor okoznak rossz leheletet, ha a gyomortartalom a nem megfelelő bálműködés következtében a szájüregbe jut. Leggyakrabban a

  • gyomorfekély,
  • a reflux,
  • a gyomorhurut,
  • a túlzott gyomorsav termelés
  • vagy epetermelés

okozhat szájszagot, amelynek felszámolásában képzett szakember lehet a segítségünkre.

Egyéb betegségek

A felsoroltak mellett azonban még számos betegséget és állapotot jelezhet, ha szűnni nem akaró szájszaggal küzdünk. Ilyen például a:

  • cukorbetegség
  • ketoacidózis
  • má-j és vesebetegségek
  • Sjögren-szindróma
  • fej- és nyakrák

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha a szájhigiéniánk megfelelő, nincs lyukas fogunk vagy fogkövünk, a kellemetlen lehelet mégis visszatérő probléma, akkor kérjük meg a háziorvosunkat, hogy küldjön el minket egy átfogó kivizsgálásra.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás hatása a szájszagra

Természetesen, ha már ilyen alaposan körbejárjuk a kellemetlen lehelet okait, akkor nem mehetünk el szó nélkül a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett sem. Mind a dohányzás, mind a túlzott alkoholfogyasztás a szájüreg kiszáradását okozhatja, ami a szájban található baktériumok túlszaporodásához vezethet és így rossz szájszagot okozhat.

Ráadásul a dohányfüst önmagában is kellemetlen szagú, az alkohol pedig növeli a gyomorsav mennyiségét, ami savanyú ízt és szagot eredményez a szájban - tehát mindkét élvezeti cikk halmozottan felelőssé tehető, ha a rossz lehelet kialakulásáról beszélünk.

Megint kellemes leheletet szeretnél?
Foglalj időpontot dentálhigiénés kezelésre most
+36 30 75 88 344

Milyen házi praktikákat vethetünk be a rossz lehelet ellen?

A szájszag ellen több házi praktika is létezik, ezek egyrészt csökkenthetik a kellemetlen leheletért felelős baktériumok mennyiségét, másrészt pedig frissülést hozhatnak.

  • Fentebb már említettem, hogy bizonyos fűszerek és gyógynövények fogyasztása kedvezően hat a leheletre. Ilyen a petrezselyem, a mentalevél, de a bazsalikom és a koriander is, amelyek magas klorofiltartalmuknak köszönhetően képesek semlegesíti a rossz szagokat.
  • Szintén ide tartozik a szegfűszeg és az édesköménymag, amelyek pedig enyhe baktériumölő hatással rendelkeznek, ráadásul kifejezetten illatosak is.
  • A vízfogyasztás szintén kulcsfontosságú, mivel a rossz lehelet egyik legfőbb oka a szájszárazság. A megfelelő folyadékbevitellel azonban jelentősen csökkenthetjük ezt a problémát. A hidratálás mindig nagyon fontos, de fokozottan figyeljünk rá, hogy sok vizet igyunk, ha valamilyen okból kifolyólag a szánkon át lélegzünk (például orrdugulás miatt, ami allergia vagy betegség következtében alakult ki), esetleg olyan gyógyszert szedünk, amely mellékhatásként szájszárazságot okoz. A kiszáradt száj gyakran kellemetlen szagú, ezért ébredéskor és napközben is érdemes odafigyelni a vízivásra.
  • Az étkezési szokásainkon is érdemes kicsit változtatni, ha úgy érezzük, szájszaggal küzdünk. Az erős, aromás ételek és italok fogyasztása hozzájárulhat a kellemetlen szájszaghoz. Ajánlott inkább ropogós zöldségeket és gyümölcsöket rágcsálni, mivel ezek nemcsak tisztítják a fogakat, de serkentik is a nyáltermelést, amely segít csökkenteni a szájszagot.
  • Végül, de nem utolsósorban pedig fordítsunk nagyobb figyelmet a szájhigiéniára! Használjunk fogkrémet, szájvizet, fogselymet, fogköztisztítót és nyelvkaparót rendszeresen.

Milyen típusú szájvizet érdemes használni a rossz szájszag ellen?

És ha már a szájvíznél tartunk… A szájvizek használata segítségünkre lehet a rossz szájszag elleni küzdelemben, de fontos megérteni, hogy nem minden szájvíz egyformán hatékony. A legtöbb szájvíz csak ideiglenesen enyhíti a szájszagot, de nem szünteti meg annak okát.

Mitől hatékony egy szájvíz? Attól, hogy olyan összetevőket tartalmaz, amelyek csökkentik a szájban lévő baktériumok számát, és segítenek megelőzni a szájszárazságot. Ilyen összetevők például a klorhexidin, a cink, a mentol, az eukaliptusz vagy a teafaolaj. Ezek hatékonyan csökkentik a baktériumok számát a szájban, és frissítik a leheletet.

Ennek ellenére, fontos megjegyezni, hogy a szájvizek csak átmeneti megoldást jelentenek, tehát nem helyettesítik a fogmosást, a megfelelő szájhigiéniát, ahogyan a használatukkal nem váltható ki a szájüreg rendszeres ellenőrzése és szükség szerint a rendelői körülmények között történő fogtisztítást sem.

Szájszag nélkül magabiztosabban
Segítek felderíteni a dentálhigiénés okait. Foglalj időpontot most!
+36 30 75 88 344

Létezik szájszag elleni tabletta?

A rossz hír az, hogy nem létezik olyan tabletta vagy csodaszer, amely egycsapásra megszünteti a kellemetlen szájszagot. Ennek magyarázata, hogy a rossz lehetelnek több oka is lehet, például a szájban és a torokban összegyűlt baktériumok, amelyek kellemetlen illatanyagokat bocsájtanak ki vagy valamilyen állapot, betegség. Ahhoz tehát, hogy a szájszag elmúljon, pontosan meg kell határozni, hogy mitől alakult ki, hiszen egészen más kezelésre van szükség, ha egy szuvas fog okozza, mintha gyomorfekély.

Természetesen a leírtak ellenére akadnak olyan tabletták vagy rágógumik, amelyek segíthetnek a kellemetlen szájszag enyhítésében, és frissebb leheletet biztosítanak oly módon, hogy csökkentik a szájban lévő baktériumok mennyiségét, növelik a nyáltermelést és szabályozzák a száj pH-ját.

A Xylimelts tabletta például növeli a nyáltermelést, hidratálja és bevonja a szájat egy nyugtató, síkosító réteggel, frissíti a leheletet, csökkenti a lepedékképződést, gátolja a fogszuvasodást és akár 8 órán keresztül is hat. A tabletta alvás közben is alkalmazható, amikor a szájszárazság a legrosszabb.

Bár egyszerű és gyors megoldásnak tűnik, hogy tablettával vagy rágógumival nyomjuk el a szájszagot, ne feledjük, hogy a rossz lehelet csupán egy okozat, amelynek a hátterében valamilyen probléma áll, így ha a szájszag hosszan és tartósan tapasztalható, érdemes felkeresni egy fogorvost (vagy más szakorvost), aki felderíti a lehetséges okokat és előírja a megfelelő kezelést.

Szájszag és rossz lehelet