FB pixel

Mit csinál a dentálhigiénikus?

Sokan nem tudják, hogy pontosan mi is az a dentálhigiénikus, mivel foglalkozik, mit várhatnak tőle? Egyesek azt gondolják, hogy a fogászati asszisztens modern, divatos megnevezése, holott ez nagyon távol áll a valóságtól. Járjuk is körbe ezt a témát kicsit alaposabban!
Mit csinál a dentálhigiénikus?

A dentálhigiénikus kifejezés és maga a szakterület viszonylag új keletű, nagyjából a 90-es évek végétől indultak meg az erre specializálódott, önálló képzések, igaz maga a szakterület már harminc éve létezik. Bár a dentálhigiénikus nem töm, nem húz munkája mégis nagyon fontos az egészséges fogak és szájüreg szempontjából.

A dentálhigiénikus

Ki is az a dentálhigiénikus?

Röviden és tömören a dentálhigiénikus egy olyan fogászati szakember, aki a fogak, az íny és az egész szájüreg egészségéért felelős. Ennél azonban egy kicsit összetettebb a kép, már azért is, mert a fogak, az íny és a szájüreg egészsége is sokismeretlenes egyenlet. Mindezek tudója pedig a dentálhigiénikus.

Mikor érdemes dentálhigiénikushoz fordulni?

Akárcsak a fogorvost, a dentálhigiénikust is érdemes évente legalább egyszer - de inkább kétszer - felkeresni, még akkor is, ha úgy érezzük, nincs semmi gond a szájüregben. Egy gyors ellenőrzéssel megelőzhetőek a nagyobb fogászati problémák, valamint felderíthető, hogy szükség van-e bármiféle dentálhigiénés beavatkozásra, például fogkő-eltávolításra, polírozásra, fehérítésre vagy különféle, a szájüreget vagy ínyt érintő betegségek kezelésére.

Mi a különbség a fogorvos és a dentálhigiénikus között?

A fogorvos és a dentálhigiénikus két különböző fogászati szakember, akik eltérő feladatkörrel rendelkeznek. A fogorvos leginkább a fogakat és a szájüreget érintő betegségeket kezeli, míg a dentálhigiénikus fő profilja a megelőző szájhigiéniai ellátás, a fogágybetegségek kezelése és a szájhigiénés tanácsadás.

Természetesen mivel ez két rokonszakma, így a fogorvosok és dentálhigiénikusok gyakran együttműködnek és kiegészítik egymást a páciensek fogászati ellátásában. A fogorvos általában felállítja a diagnózist, kezelési tervet készít, fúr, töm, húz, pótol, míg a dentálhigiénikus a megelőző és fenntartó eljárásokat végzi el a beteg szájában.

Mi a különbség a fogászati asszisztens és a dentálhigiénikus között?

A fogászati asszisztens a dentálhigiénikus és fogorvos mellett egy harmadik fogászati szakember, bár a fogászati asszisztens és a dentálhigiénikus szakma között van átfedés.

Mikor érdemes a dentálhigiénikushoz fordulni

Mondhatni, minden dentálhigiénikus lehet fogászati asszisztens, de nem minden fogászati asszisztens dentálhigiénikus. Ezt hogy értem?

Nos, ahhoz, hogy valaki dentálhigiénikus legyen minden olyan ismerettel és gyakorlattal rendelkeznie kell, mint egy asszisztensnek, majd ezt követően képezheti tovább magát dentálhigiénikusnak. Ennek köszönhetően, míg az asszisztens feladata, hogy a fogorvos keze alá dolgozzon, a dentálhigiénikus teljesen önállóan is elvégezheti a feladatkörébe tartozó tevékenységeket.

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot most vagy hívj telefonon!
Időpont egyeztetés

A dentálhigiénikus feladatai

Mit csinál a dentálhigiénikus?

A dentálhigiénikus fő feladata, hogy a fogak és a szájüreg egészségét a rendelkezésére álló módszerek segítségével fenntartsa vagy helyreállítsa. A dentálhigiénikus három fő pillér köré építi a feladatait: tanácsadás, oktatás, kezelés.

A tanácsadás keretein belül például megnézi a páciens fogazatát, a szájüreg állapotát és ennek megfelelően javasol - teljesen személyre szabottan - olyan eszközöket, módszereket, kezeléseket, amelyek javulást eredményezhetnek a jelenlegi helyzethez képest.

Az oktatás keretein belül például megmutatja a helyes fogmosási technikát vagy a fogselyem és fogköztiszító használatát.

A kezelések tekintetében pedig számos olyan beavatkozást végezhet, amely a fogak, az íny és az egész szájüreg egészségét - illetve esztétikusabb megjelenését - szolgálja, többek között ilyen a:

Milyen eszközöket használ a dentálhigiénikus?

Sokan azért nem szeretnek fogászati kontrollra járni, mert félnek a fogászati fúrótól. Nos, mindenkit megnyugtatok, a dentálhigiénikus nem fúr! Munkája során olyan eszközöket használ, amelyek a fogak és a szájüreg tisztítására, kezelésére és a megelőzésre alkalmasak, például fogkőeltávolító, fogtisztító és polírozó, fluoridos kezeléshez vagy fehérítéshez használt eszközök.

dentálhigiénikus feladatai

Detálhigiénia és gyermekfogászat

A dentálhigiénia a gyermekfogászatban is nagyon fontos, mivel a gyermekek fogai különleges gondozást igényelnek és a szájüreg ápolását sem lehet elég korán elkezdeni. A dentálhigiénikus nagy segítséget nyújthat

  • a megfelelő szájhigiéniai szokások kialakításában és megtartásában
  • a fogágybetegségeket megelőzésében
  • a fogszabályozás előkészítésében
  • a félelem és szorongás csökkentésében
  • a táplálkozással kapcsolatban, azaz hogy milyen egészséges, fogbarát ételeket érdemes fogyasztania a gyermeknek

A dentálhigiénikus szerepe a fogszabályozás során

A dentálhigiénikus jelentős szerepet kap a fogszabályozás során is. Bár a konkrét fogszabályozó kezelést az erre szakosodott fogorvos végzi, a dentálhigiénikus is részt vehet az ellátásban, és tanácsot adhat a páciensnek a kezelés előtti optimális szájhigiénia kialakításában, valamint abban, hogy a fogszabályozás alatt - a megváltozott körülmények ellenére is - hogyan lehet még tökéletesebb a dentálhigiéniája.

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot most vagy hívj telefonon!
Időpont egyeztetés

Dentálhigiénikus képzés

Ki lehet dentálhigiénikus?

Ahhoz, hogy valaki dentálhigiénikus legyen, az érettségi után el kell végeznie egy

  • fogászati asszisztensi, majd ezt követően
  • egy dentálhigiénikus képzést.

A tanulmányok során többek között a fogászati és dentális anatómiát, az orális mikrobiológiát, a dentálhigiénikusok által alkalmazott berendezéseket, műszerek használatát, a terápiás módszereket és az infekciókontrollt is elsajátítják a tanulók.

Sikeres vizsga után a dentálhigiénikus bizonyos beavatkozásokat, kezeléseket önállóan is elvégezhet a pácienseken, valamint kezelési tervet is készíthet - a fogászati asszisztenssel ellentétben, aki önálló kezelést nem végezhet, csupán a szakorvos munkáját segítheti.

Hol és milyen intézményekben tanulhatnak a dentálhigiénikusok?

Dentálhigiénikus oktatást több intézmény is kínál, ám nagyon fontos, hogy mielőtt bármelyik mellett letenné valaki a voksát, érdeklődjön, hogy az adott iskola akkreditált és elismert-e az illetékes hatóságok által. Sok esetben az is előfordul, hogy a fogászati asszisztens képzést összekeverik a dentálhigiénikus képzéssel, pedig a kettő teljesen mást takar.

A legjobb, ha valamelyik elismert egyetem karára iratkozunk be, ilyen például a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán található Dentálhigiéniai Intézet, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán vagy a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán található Dentálhigiéniai Tanszék. Ezekben az intézményekben a 3 éves oktatást követően biztosan dentálhigiénikusi képesítést kapunk.

dentálhigiénikus képzés és karrierlehetőségek

Milyen továbbképzési lehetőségek vannak a szakmában?

A dentálhigiénikusoknak számos továbbképzési lehetőség áll rendelkezésükre a szakmai fejlődés bővítése érdekében. Ezek lehetnek specializált ismeretekre összpontosító kurzusok, tanfolyamok vagy akár egyéb képzések.

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot most vagy hívj telefonon!
Időpont egyeztetés

Karrierlehetőségek

Milyen lehetőségek vannak a dentálhigiénikusoknak a munkaerőpiacon?

A dentálhigiénikusok többféle foglalkoztatási lehetőség közül választhatnak a fogászati és egészségügyi területeken.

Elhelyezkedhetnek közintézményekben, például kórházakban vagy egészségügyi központokban, ahol közreműködhetnek a fogászati szűrővizsgálatokban, valamint részt vehetnek a prevencióban, illetve kezelhetik a betegeket a fogágybetegségek vagy a fogszuvasodás megelőzése érdekében.

Sok dentálhigiénikus dolgozik magán fogászati rendelőkben, ahol a páciensek fogászati ellátásában vesznek részt: fogkő-eltávolítást, fogtisztítást, szájhigiéniai tanácsadást és különféle kezeléseket végeznek.

A kellő tapasztalattal és képesítéssel rendelkező dentálhigiénikusok pedig a kutatás és oktatás területén is kamatoztathatják tudásukat.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon jelenleg önálló dentálhigiéniai rendelők nincsenek, tehát a dentálhigiénikus, mindig egy fogorvosi rendelő keretein belül tudja gyakorolni a szakmáját, viszont ezen belül rendelkezhet saját pacientúrával.

A dentálhigiénikus tehát egy olyan fogászati szakember, aki minden erejével és tudásával azon fáradozik, hogy a fogak, az íny, a szájnyálkahártya és az egész szájüreg egészségesebb legyen. A dentálhigiénikus nem fogorvos és nem fogászati asszisztens (az is lehet, de annál szélesebb körű tudással rendelkezik), nem húz, nem töm, nem fúr, viszont rendszeres felülvizsgálatának köszönhetően a szájüreg egészségesebbé, a mosoly pedig esztétikusabbá válhat.

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot most vagy hívj telefonon!
Időpont egyeztetés