FB pixel

Minden, amit tudnod érdemes a fogínygyulladásról

Tudod, hogy mi okozza a fogínygulladást? Mik a tünetei vagy hogy hogyan lehet eredményesen kezelni? Mit tehetsz ellene otthon? Milyen veszélyei vannak? Ha érdekelnek a válaszok, e cikkben mindent megtalálsz!
Minden, amit tudnod érdemes a fogínygyulladásról

Fogínygyulladás. A fogkrémreklámokból már biztosan ismerős ez a kifejezés, ahogyan az is, hogy a fogínygyulladás, avagy gingivitis fogínyvérzéssel (is) jár – ezt elég egyértelműen bemutatják némely reklámok. Arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy mitől, mikor és hogyan alakul ki az ínygyulladás, mik a pontos tünetei, hogyan lehet megelőzni, illetve a speciális fogkrémek mellett érdemes-e – akár házi – praktikákat alkalmazni, ha már jelentkeznek a tünetek. Itt az ideje tehát, hogy alaposan körbejárjuk a témát!

Mi a fogínygyulladás, avagy a gingivitis?

Kezdjük is az elején, azaz nézzük meg, hogy pontosan mi is az a fogínygyulladás. A fogínygyulladás vagy gingivitis egy olyan, a fogínyt érintő betegség, amely az íny kipirosodásával, gyulladásával és vérzésével jár. Utóbbi tünet általában fogmosáskor, fogselyem használatakor jelentkezik, de az is előfordulhat, hogy például egy keményebb gyümölcs elfogyasztása is ínyvérzést okoz. Szerencsére alapos szájhigiéniával, a megfelelő eszközök használatával és a dentálhigiénikus által végzett profi tisztítással, fogkőeltávolítással az ínygyulladás teljesen megszüntethető.

Fogínygulladás (Gingivitis)

A fogínygyulladás legfőbb oka

A fogínygyulladás elsődleges oka, a nem megfelelő szájhigiénia, azaz a nem elég alapos vagy rossz technikával végzett fogtisztítás. Ilyenkor a lepedéket nem sikerül teljesen eltávolítani a fogak felszínéről és a fogközökből, ennek következtében pedig a fogakon egy vékony filmréteg, úgynevezett dentális plakk képződik. A plakkot alkotó baktériumok lassan elszaporodnak, gyulladást okoznak, valamint károsítják a fogakat és az ínyt. A gyulladást pirosság, kellemetlen, feszülő érzés és vérzés kíséri.

A fogínygyulladás egyéb okai

Fogínygyulladás nem csupán a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakulhat ki, egyéb okok is közrejátszhatnak a megjelenésében, például:

  • hormonális változások (pl. terhesség),
  • daganatos megbetegedések,
  • C-vitamin-hiány,
  • cukorbetegség
  • egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet

A fogínygyulladás kialakulását segítő egyéb rizikófaktorok

A nem elég alapos fogmosás és a különféle betegségek, állapotok mellett a fogínygyulladás kialakulásának veszélyét nagyban növelheti, ha dohányzunk, hiszen amellett, hogy a dohányzás gyengíti a szervezet öngyógyító képességét, közvetlenül az ínyszövet sejtjeire is károsan hat.

Az összetorlódott fogak szintén hajlamosítanak a fogínygyulladásra, mivel ilyen esetben az átlagosnál is nehezebb alaposan megtisztítani a fogsort és nagyobb eséllyel maradnak olyan területek, amelyeken megindul a lepedékképződés.

A stresszes életvitel sem kedvez az íny állapotának, ugyanis tartós stresszhelyzetben az immunrendszer legyengül, így pedig a gyulladásos megbetegedések is jobban teret hódíthatnak – a szájban is.

Aki túlnyomórészt szájon át lélegzik vagy nem megfelelő a nyáltermelése, annak is fokozottan kell ügyelnie a fogíny állapotára, ebben az esetben ugyanis szárazabb az íny és könnyebben belobbanhat a gyulladás.

Az alkoholfogyasztás és a nem megfelelő táplálkozás szintén elősegítheti a fogínygyulladás kialakulását.

Győzd le a fogínygyulladást ma!
Szakértői segítség, hatékony eredmények
Időpontfoglalás: +36 30 75 88 344

A fogínygyulladás tünetei

A fogínygyulladás könnyen és gyorsan felismerhető betegség, hiszen a tünetei meglehetősen látványosak. Az egészséges, halványrózsaszín fogíny vörössé, duzzadttá válik, mindezt pedig egyfajta feszülő érzés kíséri. Fogmosáskor vagy keményebb étel fogyasztásakor az íny vérzik, ráadásul a lehelet is megváltozhat, mivel a lepedékben elszaporodó baktériumok kellemetlen szagokat bocsátanak ki a szájban lévő ételrészecskék lebontása közben.

A fogínygyulladás megelőzése

Mivel a fogínygyulladást leggyakrabban a fogakon képződő lepedékben – plakk rétegben - élő baktériumok okozzák, ezért a rendszeres és alapos fogmosás, valamint a fogselyem és a fogköztisztítók használata az, amellyel mi magunk is hatékonyan küzdhetünk a betegség ellene.

Az otthoni fogápolás mellett azonban érdemes felévente legalább egyszer ellátogatnunk egy szakemberhez, aki ellenőrzi a fogak és az íny állapotát, valamint képes professzionális eszközökkel olyan helyekről is eltávolítani a lepedéket és a fogkövet, ahol mi magunk nem érnénk el ezeket a lerakódásokat.

A fogínygyulladás lelki okai

Sokszor hallhatjuk mostanában, hogy valahol minden betegség lelki eredetű. Vajon ez a fogbetegségekre is igaz? Nos, mondhatjuk… A fogak és az íny állapota nagyban függ attól, hogy milyen a száj pH értéke, hiszen ha sokat stresszelünk az a megnövekedett gyomorsav miatt savas pH-t okozhat a szájüregben, ami elősegítheti a különféle fogászati problémák kialakulását. Tehát a stressz, az önmarcangolás, az állandó vívódás valóban okozhat fog- és ínyproblémákat.

Ha még spirituálisabban akarjuk megválaszolni a kérdést, akkor pedig azt mondhatjuk, hogy a gyulladás általában a lázadás megtestesítője, azaz olyan konfliktusokat takar, amelyek ellen hadakozunk, de amelyek újra és újra visszatérnek – akárcsak a lepedék és a fogkő.

A fogínygyulladás kezelése

A fogínygyulladás megállítható, jól kezelhető és visszafordítható betegség. Első lépésben egy szakembernek alaposan és professzionális módon meg kell tisztítania a fogakat, mind a plakkoktól, mind a fogkőtől. Előrehaladottabb gyulladásos eseteknél, fogágybetegségben szenvedőknél 3 havonta javasolt a fogkőleszedés, amely magában foglalja a látható és az íny alatti lerakódások eltávolítását is.

Nagyon fontos, hogy a rendelői kezelés nem helyettesíti az otthoni fogápolást, így elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk a helyes és alapos otthoni fogmosás technikáját - ebben szintén egy szakképzett dentálhigiénikus segíthet, aki személyre szabottan tudja összeállítani az otthoni, helyes fogápolási rutint. Érdemes időben elkezdeni az ínygyulladás kezelését, mert ezzel megakadályozhatjuk a fogágybetegségek kialakulását, és így az esetleges fogvesztést.

Fogkőeltávolítás otthon

A fogkő eltávolítása vagy annak megkísérlése szigorúan tilos otthon! Ezt minden esetben rendelői keretek között, szakképzett dentálhigiénikus kell, hogy végezze. Semmiképp ne próbáljuk meg otthon lepattintani a fogköveket, mert komoly sérüléseket is okozhatunk magunknak.

fogínygulladás kezelése

A fogínygyulladás kezelése házilag

Sokszor kérdezik tőlem, hogy létezik-e házi praktika a fogínygyulladás megelőzésére, illetve kezelésére? Az én tanácsom, hogy házi praktikaként az alapos és rendszeres fogmosást, fogtisztítást vessük be, ez ugyanis megelőzi a fogínygyulladást, sőt a kialakult, enyhe megbetegedést is képes mérsékelni. Ezen felül kereshetünk olyan szájvizeket és szájhigiéniás termékeket, amelyek kifejezetten gyulladáscsökkentő, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, ilyen például az aloé vera, a zsálya, a mirhakivonat és a fahéj, de ezek nem helyettesítik a megfelelő szájhigiéniát, legfeljebb kiegészítik azt.

A fogínygyulladás kezelése szódabikarbónával

A szódabikarbónát sokáig egy mindenre jó csodaszernek tekintették a háztartásokban, amely éppen úgy alkalmas a fürdőszoba tisztítására, mint a fogak karbantartására, fehérítésére, valamint a szájüreg ápolására. Az igaz, hogy a szódabikarbóna antibakteriális hatású, mégsem javasolnám az alkalmazását fogínygyulladás esetén, mivel a problémát megelőzni - illetve a kezdeti szakaszban orvosolni - az alapos tisztítás tudja, később pedig már csak egy szakszerű, professzionális kezelés segíthet. Éppen ezért a szódabikarbónás öblítés legfeljebb a tünetek enyhítésére szolgálhat (ám a probléma gyökere ettől még nem szűnik meg), a szódabikarbónás fogmosás pedig kifejezetten káros is lehet, hiszen az erős dörzshatás miatt roncsolódhat a fogzománc és megsérülhet az íny is.

Fogínygyulladás kezelése ecsetelővel

Súlyosabb esetekben, amikor a gyulladás kiterjedt, előrehaladottabb vagy már kialakultak bizonyos fogágybetegségek, szükség lehet a professzionális tisztítás mellett antibakteriális szájvizekre, ecsetelőkre, egyéb ínyt gyógyító kiegészítő kezelésekre is. Ilyenkor – szakember javaslatára – alkalmazhatunk különféle gyógynövényes készítményeket, amelyek mérsékelhetik a gyulladást vagy antibiotikumos ecsetelőket is felírhat az orvos, utóbbit azonban csak agresszív bakteriális fertőzés esetén és szigorú orvosi felügyelet mellett használhatjuk.

A fogínygyulladás kezelése gyógyszerrel

A fogínygyulladás általában nem igényel gyógyszeres kezelést, ám akut vagy fájdalmas ínygyulladás esetén előfordulhat, hogy a szakorvos mégis antibiotikum-kúrát javasol. Ebben az esetben a cél a szájban tenyésző baktériumok mennyiségének csökkentése, ezáltal pedig a fogíny regenerálódásának elősegítése. Fontos, hogy az antibiotikum szedését minden esetben az orvos írja elő és hosszú távon nem alkalmazható, mivel a baktériumok ilyenkor ellenállóvá is válhatnak a gyógyszerrel szemben.

Hatékony fogínygyulladás kezelés!
Szakértői tanácsadás, kezelés, megelőzés
Hívj a +36 30 28 37 465-ös számon

A fogínygyulladás következményei és szövődményei

A fogínygyulladás kezelése nem csupán azért fontos, mert a kialakulása kellemetlen szájszagot, érzékeny és vérző ínyt okozhat, hanem azért is, mert az elhanyagolt betegség további következményekkel, sőt szövődményekkel is járhat. A gyulladás átterjedhet az ínyről az állkapocs csontállományára, ennek következtében pedig kialakulhat a fogínysorvadás, amely a fog(ak) elvesztéséhez vezethet. Emellett a fogínygyulladást okozó baktériumok és egyéb méreganyagok bekerülhetnek a véráramba is és olyan szövődményekért lehetnek felelősek testszerte, mint a különféle szív- és érrendszeri problémák, az érelmeszesedés vagy akár a szívinfarktus, de az ízületi gyulladások kialakulásában vagy a koraszülésben is lehet szerepük.

Fogínygyulladás terhesség alatt

A fogínygyulladás nagyon gyakran megfigyelhető a terhes nőknél, ennek oka, hogy egyrészt a várandósság alatt megváltozik a száj baktériumflórája, másrészt pedig a hormonális változások is hozzájárulnak a fogínygyulladás kialakulásához. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismama a terhesség alatt rendszeresen látogassa a fogorvosát, illetve hogy eljárjon dentálhigiénikus szakemberhez is.

Fertőző-e a fogínygyulladás?

Kutatások bizonyítják, hogy a fogínygyulladást okozó egyes baktériumok a közös háztartásban élőkre átterjedhetnek. Ám mivel maga a betegség többnyire a nem megfelelő szájhigiénia miatt lerakodó plakkoktól és a fogkőtől alakul ki, így voltaképpen maga a fogínygyulladás nem mondható fertőzőnek, hiszen alapos és rendszeres (főleg professzionális) tisztítás mellett a betegség nem tud teret hódítani.

Összességében elmondható, hogy a fogínygyulladás egy kellemetlen szájüregi megbetegedés, amely azonban megelőzhető és jól kezelhető a megfelelő szájhigiénia kialakításával, illetve rendszeres dentálhigiéniés ellenőrzéssel.

Jelentkezz be minél hamarabb egy fájdalommentes és professzionális fogtisztításra, hogy esélye se legyen a fogínygyulladásnak.

Segítek a fogínygyulladást leküzdeni!
Hívj most és foglalj időpontot, ha profi és gyors segítség kell.
Tel:+36 30 28 37 465