FB pixel

Milyen fogkefét válasszak? Bővebben az elektromos fogkeféről.

A pácienseim gyakran megkérdezik tőlem, hogy érdemes-e elektromos fogkefére cserélni a sima kézi fogkefét? A válaszom igen! Nagyon is!
Milyen fogkefét válasszak? Bővebben az elektromos fogkeféről.

Üdvözlöm kedves olvasó, Vas Henriett vagyok, 2012. óta tevékenykedem az esztétikai fogászat keretein belül klinikai dentálhigiénikusként, munkám során dentálhigiénés- és fogkozmetikai kezeléseket végzek, a professzionális rendelői fogfehérítésen át a teljeskörű szájápolási kezelésekig.

Azt gondolom a jó szájhigiénia elsődleges kiinduló pontja a jó fogkefe kiválasztása. Én személy szerint hosszú évek óta elektromos fogkefét használok, szemben a sima kézivel, rövidesen le is írom miért. Természesetesen folyamatosan tesztelem a piacon megjelenő kézi változatokat is, hiszen tudom, hogy sokan használjuk őket, fontos tudni, mi a jó, jobb, illetve egyénileg-személyre szabottan mely típussal végezhetünk nagyon alapos fogmosást. A későbbiekben kitérek majd a kézi fogkefékre is, de most nézzük miben is olyan jó egy elektromos változat.

Először is a felmérések szerint a kézi fogkefével kb. 300 mozdulat megtételére vagyunk képesek percenként – amennyiben helyesen mosunk fogat. Ha tartjuk a minimális 2 perces fogmosási időt, ez így is csak kb. 600 mozdulat. Szemben az elektromos fogkefe 6000-8000 mozdulatot képes megtenni percenként. Itt azért érezhető, hogy jóval hatékonyabb munkára képes, mint a kézi. Az ultrahangos fogkefék pedig ennél is többre képesek, több tízezer (20-30 ezer) mozdulatra percenként. A fogkő gátló hatásuk szintén bizonyított elektromos és ultrahangos fogkefék esetében, illetve a nagyon hatékony lepedék eltávolítás is mellettük szól. Ennél a pontnál egyébként a torlódott fogak esetében szintén kiemelném az elektromos fogkefe hatékonyságát, mivel sokkal szélesebb területet képes elérni, ami a sima kefék esetében elzárt területek maradhatnak.

Számos tisztítási mód közül választhatunk (érzékeny fogak esetében, ínymasszírozás, nyelvtisztítás, stb.), illetve nyomásérzékelők is segítenek jelezni, ha túlságosan erősen mosnánk a fogainkat. A legmodernebb készülékek már digitális jelzést adnak le, amikor időszerűvé válik a fogkefe fej cseréje – melyből szintén óriási választék van – mert ez is egy kardinális pontja a hatékony fogmosásnak. Fontos, hogy mindig friss, nem elhasználódott fogkefe fejjel dolgozzunk.

Az időmérővel ellátott elektromos kefékkel való fogmosás szintén egy tudatosabb fogmosást eredményez, szemben a kézivel, ahol a felmérések kimutatták, hogy jóval kevesebb ideig mosunk velük fogat. Összességében elmondható, hogy a fogmosáskor egy a lényeg: a hatékonyság. Persze természetesen lehet jól használni kézi fogkefét is és rosszul egy elektromost, és ugyanígy fordítva, de tény, hogy a nagyobb/jobb teljesítmény az elektromos/ultrahangos/szónikus fogkefék mellett szól.

Következő cikkemben a kézi fogkefékről lesz szó, segítek útmutatást adni a manapság elérhető óriási kínálatban.