FB pixel

Mi a teendő foghúzás előtt és után?

A foghúzás - bár sokak számára ijesztően hangzik - néha sajnos elkerülhetetlen része a fogászati kezeléseknek. De vajon tudjuk-e, hogyan készüljünk fel erre az eljárásra, és mit tegyünk utána a gyors és problémamentes gyógyulás érdekében? Ebben a blogbejegyzésben lépésről lépésre végigveszem, mire kell figyelni a foghúzás előtt és után, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon a procedúra.
Mi a teendő foghúzás előtt és után?

A foghúzás - bár sokak számára ijesztően hangzik - néha sajnos elkerülhetetlen része a fogászati kezeléseknek. De vajon tudjuk-e, hogyan készüljünk fel erre az eljárásra, és mit tegyünk utána a gyors és problémamentes gyógyulás érdekében? Ebben a blogbejegyzésben lépésről lépésre végigveszem, mire kell figyelni a foghúzás előtt és után, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon a procedúra.

A foghúzás szó hallatán a legtöbb embert félelem és bizonytalanság keríti a hatalmába, és ez teljesen érthető is, hiszen - valljuk be - ez nem éppen egy kellemes eljárás. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartanunk, hogy egy rossz fog sokkal több kellemetlenséget - sőt betegséget - tud okozni, mint maga a beavatkozás. Úgy is mondhatnám, hogy a foghúzás a kisebbik rossz, ha azzal hasonlítjuk össze, milyen következményei lehetnek annak, ha a menthetetlen fogat nem húzzák ki. Gondoljunk csak a fájdalomra… pedig ez csupán a jéghegy csúcsa! Emellett súlyos, testszerte jelentkező betegségekért lehet felelős egy rossz fog, kezdve a hajhullással vagy a pattanásos bőrrel, súlyos esetben azonban akár szívproblémákat is okozhat.

Így, ha az orvosunk azt mondja, hogy valamelyik fogunk menthetetlen és ki kell húzni, ne halogassuk a beavatkozást, mert bár valóban nem a legkellemesebb fogászati eljárás, a megfelelő előkészületekkel és utóápolással sokkal kevésbé ijesztő és fájdalmas, mint amilyennek elsőre gondolnánk. 

Lássuk is, mire számíthatunk a foghúzás előtt és mik a teendőink utána.

Mi történik a foghúzás előtt? 

A fog eltávolítását minden esetben egy szakképzett fogorvosnak kell javasolnia, aki alaposan felméri a páciens fogászati állapotát és tényekkel - pl.röntgenfelvétellel - alátámasztja a foghúzás szükségességét. Az eljárást több tényező is indokolhatja, ezek közül a leggyakoribbak:

  • Ha egy fog annyira megsérült vagy szuvasodott, hogy már nem lehet megmenteni töméssel vagy koronával.
  • Ha a fogínybetegség (pl. parodontitis) olyan súlyosra fordul, hogy a fogak meglazulnak és már nem tarthatók a helyükön.
  • Ha fogak túlzsúfoltsága miatt helyet kell csinálni - például fogszabályozó kezelés esetén.
  • Ha a fog megsérült, letört és olyan súlyosan károsodott, hogy nem lehet helyreállítani.
  • Ha a bölcsességfog problémát okoz - például a többi fogra gyakorolt nyomás, fájdalom, nem megfelelő kinövés stb.
  • Ha a fog vagy annak környéke fertőzött, és nem kezelhető gyógyszeresen vagy más fogászati beavatkozással.

A foghúzás indoklása utána a szakember minden esetben áttekinti a páciens egészségügyi anamnézisét, amely segít azonosítani minden lehetséges kockázatot, illetve a beavatkozást és a gyógyulást befolyásoló tényezőket. Ennek keretében megbeszélésre kerül a páciens jelenlegi fogászati és általános egészségügyi állapota - pl. van-e allergia, szív- és érrendszeri probléma, véralvadási zavar, cukorbetegség - , mindezek előzményei, illetve az is, hogy esetlegesen milyen gyógyszereket szed az érintett. 

Ezt követően a fogorvos részletesen tájékoztatja a pácienst a foghúzás menetéről, az érzéstelenítési lehetőségekről és az esetleges kockázatokról

Végül, de nem utolsósorban pedig, a konzultáció során az orvosnak lehetőséget kell biztosítania arra is, hogy a páciens feltegye saját kérdéseit a kezeléssel kapcsolatban.Ez nem csupán a tájékozódás miatt fontos, hanem azért is, mert csökkentheti a szorongást valamint elősegítheti a zökkenőmentes és hatékony kezelést.

Foglalj időpontot most!
A foghúzás megelőzhető! >
Időpontfoglalás

Felkészülés a foghúzásra

A konzultációt követően a fogorvos általában ad egy közeli időpontot a foghúzásra, amelyre szintén érdemes felkészülnie a páciensnek.

Szájhigiénia és étkezés a foghúzás előtt

Nagyon fontos, hogy mielőtt a páciens megérkezik a fogeltávolításra, fordítson kiemelt figyelmet a szájhigiéniára, hiszen így nagyban csökkenthető a fertőzés kockázata, illetve gyorsítható a gyógyulás is. 

A beavatkozás előtti érdemes alaposan fogat mosni, majd antibakteriális szájvizet és fogköztisztítót használni, ezzel is csökkentve a szájban lévő baktériumok számát. Ezen felül általában jó, ha nem éhesen vagy éhgyomorra érkezik a páciens a rendelőbe, ugyanakkor a dohányzást és az alkoholfogyasztást mindenképpen kerülni kell a húzás előtt. 

Speciális utasítások

Foghúzás előtt a fogorvos speciális utasításokat adhat, amelyek a páciens egyedi egészségügyi állapotához, a foghúzás típusához és a várható beavatkozás jellegéhez igazodnak. 

Ha például az érintett bizonyos gyógyszereket szed (véralvadásgátlókat, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket), a fogorvos tanácsot adhat ezek szedésével kapcsolatban vagy az időszakos szüneteltetésre vonatkozóan.

Pszichés felkészülés a foghúzásra

A foghúzásra való pszichológiai felkészülés szintén fontos része lehet a folyamatnak, különösen azok számára, akik szorongást vagy félelmet éreznek a fogászati beavatkozásokkal kapcsolatban. Ilyen esetben sokat segíthet, ha a páciens előre tájékozódik a beavatkozás folyamatáról, hiszen a félelem magából az ismeretek hiányából is fakadhat. Szintén segítség lehet, ha az érintett megpróbál pozitívan gondolni a beavatkozásra: “Egy sokkal rosszabb dologtól például fájdalomtól, szövődménytől kímélem meg magam, ha kihúzzuk a rossz fogamat.” De a különféle relaxációs technikák - pl. meditáció stb. - is jól jöhet, ahogyan a támogató környezet is nagyban csökkentheti a félelmeket.

Teendők a foghúzás után

A foghúzást követően szintén akad néhány tanács, amelyeket érdemes betartani, hogy a felépülés minél zökkenőmentesebb legyen.

Étkezés a foghúzás után

Az első ilyen tanács az ételekkel és italokkal kapcsolatos. Fogeltávolítás után érdemes minden olyan élelmiszert kerülni, ami beleragadhat, beletapadhat a sebbe vagy irritációt, sérülést okozhat. Ennek érdekében kerülendő minden ropogós, kemény étel, mint amilyen a chips vagy akár a friss kenyér héja. Szintén jobb kiiktatni az étrendből az apró magvakat - az apró magvas gyümölcsöket is, mint a málna vagy a szeder -, a fűszeres, csípős, forró ételeket és italokat. Illetve a tejtermékek szintén tiltólistásak, ahogyan a dohányzás és az alkoholfogyasztás is.

Fizikai aktivitás

Foghúzás után általában nem javasolt a túlzott fizikai aktivitás, különösen a beavatkozást követő első 24-48 órában, mivel az ilyesfajta tevékenységek növelhetik a vérzés, a duzzanat és más szövődmények kockázatát. Ennek értelmében a foghúzást követően érdemes minél többet pihenni és fokozatosan visszatérni a normál aktivitási szintre. Az első néhány napban kifejezetten kerülendő a hajlongás, a nehéz tárgyak emelése, az intenzív aerob gyakorlatok vagy bármilyen olyan tevékenység, amely megnöveli a szívverés számát vagy a vérnyomást. Ugyanakkor a séta és egyéb könnyű fizikai aktivitások általában nem jelentenek problémát, sőt még segíthetnek is a gyógyulásban.

Egyéb tanácsok a foghúzást követően

A fentiek mellett, több fontos tanácsot is érdemes megfogadni, hogy a foghúzás után a lehető leghamarabb végbemenjen és komplikációmentesen történjen a gyógyulás.

  • A foghúzás után jó, ha hideg borogatás kerül az arc érintett területére, ez ugyanis mérsékli a duzzanatot.
  • A fogorvos által javasolt fájdalomcsillapítók segíthetnek a fájdalom kezelésében.
  • Öblögetőt csak akkor szabad használni, ha az orvos jóváhagyta, és már eltelt legalább 12 óra a foghúzás óta.
  • A kihúzott fog helyén a sebet tilos az első néhány napban mosni, szívogatni, nyelvvel, kézzel vagy bármilyen eszközzel piszkálni.
  • A szájhigiénia nagyon fontos a fogeltávolítás után (is), de ügyelni kell rá, hogy az érintett terület - ha már lehet mosni - csak puha sörtéjű kefével legyen óvatosan tisztítva. Dörzsölni tilos! 
  • Antibiotikumot csak akkor kell szedni, ha az orvos úgy ítéli meg.
  • Dohányozni és alkoholt fogyasztani szintén nem javasolt, mivel ezek lassíthatják a sebgyógyulást és növelhetik a fertőzés kockázatát.

Mikor forduljunk orvoshoz - a szövődmények jelei

Foghúzáskor, mint minden sebészeti beavatkozásnál - bármennyire is elővigyázatosak vagyunk -, előfordulhatnak különféle szövődmények. A következő esetekben érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

  1. A foghúzás utáni első néhány napban teljesen természetes, ha az érintett terület fáj, ám ha a fájdalom hirtelen súlyosbodik, vagy nem enyhül az előírt fájdalomcsillapítók szedése mellett sem, akkor érdemes visszamenni a fogászatra.
  2. Egy kis vérzés szintén normális lehet a foghúzás után, de ha a vérzés nagyon erős vagy hosszú ideig tart, az komoly problémára utalhat, és orvosi segítséget igényelhet.
  3. A foghúzást követően a kialakuló bűzös szájszag és gennyedzés fertőzésre utal, amivel azonnal fogorvoshoz kell fordulni.
  4. A fogeltávolítás után nagyon gyakori, hogy duzzanat alakul ki, ám ha ez súlyos vagy egyre rosszabbodik, valamint láz is kíséri, akkor valószínűleg gyulladásos reakció lépett fel, amely orvosi beavatkozást igényel.
  5. Végül, de nem utolsósorban akkor is orvosi segítség szükséges, ha a páciens nem tudja rendesen kinyitni vagy becsukni a száját illetve, ha azt észleli, hogy valami nem stimmel a rágás során.

Ne feledjük: a foghúzás egy nagyon gyakori fogászati beavatkozás, ám előtte és utána is gondos odafigyelést igényel, mert csak így garantálható a gyors és komplikációmentes gyógyulás. 

Ha további kérdéseid vagy aggodalmaid merülnek fel a témával kapcsolatban, keresd fel a fogorvosodat vagy jelentkezz be hozzám egy dentálhigiénés tanácsadásra.

Foglalj időpontot most!
Előzd meg a foghúzást! >
Időpontfoglalás