FB pixel

Mandulakő - fehér vagy sárga pöttyök a torokban

Tapasztaltál már valaha apró, fehér kis pöttyöket a manduláidon? Nem, ez valószínűleg nem tüszős mandulagyulladás, ez mandulakő! Mi az a mandulakő? Káros-e az egészségedre? Mit tehetsz ellene? Olvass tovább, mert ebben a blog bejegyzésben minden információt megtalálsz, amit a mandulakövekről tudni érdemes.
Mandulakő -  fehér vagy sárga pöttyök a torokban

A mandulakő sokak számára teljesen ismeretlen probléma, de azok, akik már találkoztak vele, tudják, mennyire zavaróak tudnak lenni. Bár a mandulakövek általában nem okoznak komoly gondot, mégis érdemes odafigyelni rájuk, mert kellemetlenséggel azért járhatnak. De kezdjük is az elején!

Mi az a mandulakő?

A mandulakő, más néven tonsillolith, kis méretű, tömör, fehéres vagy sárgás lerakódás, amely a mandulák mélyedéseiben képződik (fehér vagy sárga foltok a mandulákon). Ha kinyitjuk a szánkat, megvizsgáljuk a torkunkat és apró, fehéres göböket látunk rajta, akkor valószínűleg mandulakövünk van. Ezek a képződmények nem olyanok, mint például az epekő vagy vesekő, tehát nem kemények, hanem inkább puha, gumiszerűek, nagyságuk a pár milliméterestől a néhány centisig terjedhet és egy vagy akár több mandulakövünk is lehet egy időben.

A mandulakő tehát egy, a mandula barázdáiban képződő lerakódás, amely ételmaradékokból, baktériumokból, elhalt sejtekből és váladékokból áll össze. Általában a mandulán képződik, de egyes esetekben a szájpadláson vagy a torok hátsó falán is megjelenhet.

mandulakő a torokban

Hogyan alakul ki a mandulakő?

A mandulakövek kialakulásának alapja az ételmaradékok, elhalt hámsejtek felhalmozódása a mandulák barázdáiban. Ez az összegyűlt anyag baktériumokat is tartalmaz, amelyek szaporodása tovább növeli a lerakódások mennyiségét. Ahogy ezek az anyagok felhalmozódnak, a mandulakő növekedni kezd és megkeményedik. Ez a folyamat általában igen lassú, hetekig vagy hónapokig tarthat, éppen ezért sok esetben teljesen rejtve is maradnak a mandulakövek - egészen addig amíg kellemetlen tüneteket nem okoznak vagy akkorára nem nőnek, hogy jól láthatóvá válnak a mandulákon.

Mik a mandulakő jelei és tünetei?

Bár a mandulakő sok esetben teljesen észrevétlen marad, bizonyos méret felett jellegzetes, kellemetlen tüneteket is okozhat. A leggyakoribb tünetek:

Látható kövek a mandulákon

A legbiztosabb jel, ha szabad szemmel is jól látható, apró göböket fedezünk fel a mandula réseiben. 

Rossz lehelet 

A mandkövek második leggyakoribb és legismertebb tünete a rossz lehelet. Ennek oka, hogy a lerakódásokból kénvegyületek szabadulnak fel, amikor a baktériumok lebontják az ételmaradékokat és más anyagokat, ez pedig jellegzetesen kellemetlen szagot eredményez. 

Rossz íz a szájba

 A mandulakövek néha rossz szájízt okozhatnak, különösen ha a kövek felbomlanak vagy az ételmaradékok és a baktériumok felhalmozódnak körülöttük.

Torokfájás és kellemetlen érzés

Sok esetben a mandulakövek irritálhatják a mandula szövetét, ami torokfájást és általános kellemetlen érzést okozhat a torokban, különösen nyelés közben.

Nyelési nehézség

Nagyobb mandulakövek esetén nyelési nehézségeket is észlelhetünk. Ennek oka, hogy a nagyobb méretű mandulakövek nyomást gyakorolhatnak a torokra, ami nehezíti az étel és ital lenyelését.

Fülfájás

Néha a mandulakövek gyulladást is okozhatnak, ami a fülbe is kisugárzó fájdalommal járhat. 

Tartós köhögés

Amikor a mandulakövek nyomást gyakorolnak a torokra vagy irritálják a környező szöveteket, a test köhögéssel próbál megszabaduljon a zavaró tényezőtől.

torokfájás

Gyakori torokgyulladás vagy mandulagyulladás

Ha hajlamosabbak vagyunk a torokgyulladásra vagy mandulagyulladásra, akkor is gyanakodhatunk mandulakőre, mivel a kövek baktériumokat és más irritáló anyagokat tartalmazhatnak, amelyek elősegítik a gyulladást.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a tünetek gyakran velejárói lehetnek egyéb állapotoknak is, ezért fontos, hogy szakemberhez forduljunk a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében!

Foglalj időpontot most!
Jelentkezz be még ma dentálhigiénés ellenőrzésre! >
Időpontfoglalás

Kinél fordulhat elő mandulakő?

A mandulakő bárkinél előfordulhat, de vannak bizonyos tényezők, amelyek fokozhatják a mandulakövek kialakulásának kockázatát:

Gyakori mandulagyulladásban szenvedők

Azok az emberek, akik gyakran küzdenek krónikus mandulagyulladással, hajlamosabbak a mandulakő kialakulására. A gyulladásos folyamatok növelik az ételmaradékok és más anyagok felhalmozódásának esélyét a mandula mélyedéseiben.

Mély mandulabarázdákkal rendelkezők

Azoknak, akiknek mélyebbek a mandulabarázdáik, nagyobb az esélyük arra, hogy mandulaköveik legyenek. A mély barázdák ugyanis tökéletes helyet biztosítanak az ételmaradékok, baktériumok és más anyagok megragadásának és lerakódásának.

Rossz szájhigiénével rendelkezők

A szájhigiéné elhanyagolása / szájhigiénia hiánya, mint például a rendszeres fogmosás és fogselyem használatának mellőzése, hozzájárulhat a baktériumok és az ételmaradékok felhalmozódásához a mandulákon (is), ami elősegítheti a mandulakövek képződését.

Idősebb gyermekek és fiatal felnőttek

Bár a mandulakövek bármely életkorban előfordulhatnak, gyakrabban diagnosztizálják őket idősebb gyerekeknél és fiatal felnőtteknél.

mandulakő - tonsillolith

Milyen hatással van a mandulakő az egészségre? 

A mandulakövek, bár gyakran ártalmatlanok és tünetmentesek, bizonyos esetekben kellemetlenségeket okozhatnak. Ilyen a fentebb már említett:

  • rossz lehelet
  • torokfájás
  • fülfájás
  • krónikus torokgyulladás
  • nyelési nehézségek
  • köhögés
  • rossz szájíz

Kezelési lehetőségek és megelőzés

A mandulakövek kezelése több módszert is magában foglalhat, attól függően, hogy milyen méretűek a kövek és milyen tüneteket okoznak. 

Házi praktikák mandulakő esetén

Öblögetés / otthoni öblítők használata

A sós vízzel vagy antibakteriális szájvízzel történő rendszeres öblögetés, gargarizálás segíthet az irritáció enyhítésében és a mandulakövek eltávolításában. Az öblögetés tisztítja a mandulákat és csökkenti a bakteriális terhelést.

Hidratálás

A folyadékbevitel is segíthet a mandulakövek eltávolításában, mivel például a bőséges vízfogyasztás tisztítja a mandula mélyedéseit és csökkenti a kövek képződésének esélyét.

Orvosi beavatkozások mandulakő esetén

Mandulakő sebészeti eltávolítása (tonsillectomia)

A mandulaköveket jobb, ha nem próbáljuk meg mi magunk eltávolítani, inkább forduljunk szakemberhez, aki speciális eszközökkel képes megszabadítani minket a nagyobb, makacsabb mandulakövektől is.

Antibiotikumok használata

A mandulakő kezelésében az antibiotikumokat akkor alkalmazzák, ha bakteriális fertőzés okozza vagy kíséri a mandulakövet. Az antibiotikumok célja a baktériumok elpusztítása vagy szaporodásának gátlása, csökkentve a fertőzést és a gyulladást. Azonban ezek nem távolítják el a meglévő mandulaköveket, így gyakran más kezelési módszerekkel kombinálva használják őket. Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok használata csak orvosi felügyelet mellett javasolt, mivel helytelen vagy túlzott alkalmazásuk antibiotikum-rezisztenciát okozhat.

Lézeres kezelés

Ez az eljárás a mandulakövek eltávolítását célozza meg lézer alkalmazásával.

Mandulaműtét

Súlyos vagy visszatérő mandulakő esetén az orvos javasolhatja a mandulák teljes vagy részleges sebészeti eltávolítását. Ez az eljárás véglegesen megoldja a mandulakövek problémáját.

Mit tehetünk a mandulakő ellen - Megelőzés

A mandulakő kialakulása sok esetben genetikai tényezőkre is visszavezethető - pl. mély barázdák a mandulán -, ám a legtöbb esetben mégis jó eséllyel meg tudjuk előzni ezeknek az apró képződményeknek a megjelenését, főleg, ha bizonyos intelmeket szem előtt tartunk.

Megfelelő szájhigiénia

A rendszeres fogmosás, a fogselyem használata, a nyelv tisztítása és a szájvíz használata segít eltávolítani az ételmaradékokat és megakadályozza a baktériumok felhalmozódását is, így csökkentve a mandulakő kialakulásának kockázatát. 

Dohányzás abbahagyása

A dohányzás számos szájüregi problémát okozhat, beleértve a mandulakövek kialakulását is. A dohányfüst irritálja a torok szöveteit, ami növelheti a gyulladást és elősegítheti az különféle káros anyagok felhalmozódását a mandulabarázdákban. A dohányzás abbahagyása csökkentheti ezeket a kockázatokat és általánosan javíthatja a száj és a torok egészségét.

Sóoldatos gargarizálás

A sós víz segít eltávolítani a mandulabarázdákban felhalmozódott anyagokat, csökkenti a baktériumok számát, és nyugtatja az irritált torokszöveteket. Éppen ezért a sóoldatos öblögetés nemcsak a mandulakövek esetén, hanem a torokfájás és más fertőzések megelőzésekor is jól alkalmazható.

Rendszeres orvosi ellenőrzések

A rendszeres, szakember által végzett kontroll különösen azok számára ajánlott, akik hajlamosak a mandulakövekre vagy gyakran szenvednek torok- és mandulagyulladástól. Ez a szakember lehet fül-orr-gégész, illetve fogorvos vagy dentálhigiénikus. Előbbi a torok és a mandula állapotát tudja felmérni, míg utóbbiak hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a megfelelő szájhigiéniával kapcsolatban.

Hidratálás

A fentebb már említett hidratálás nem csupán a már meglévő mandulakövek eltávolításában segíthet, hanem az újak képződését is megelőzheti, mivel a száraz szájban kedvezőbb feltételek között szaporodhatnak a mandulakő kialakulásáért is felelős baktériumok. 

Egészségesebb és rostban gazdag étrend

A rostban gazdag ételek (gyümölcsök, zöldségek és a rostban gazdag gabonák) rendszeres fogyasztása nemcsak az általános egészséget javítja, hanem hozzájárul a szájüreg és a mandulák tisztaságának fenntartásához is. A megfelelő emésztés elősegítése, a nyáltermelés serkentése és a baktériumok mechanikus eltávolítása révén a rostok segíthetnek megelőzni a mandulakövek kialakulását és fenntartani a szájüreg egészségét. 

Röviden összefoglalva a lényeget tehát ...
A mandulakövek, bár a legtöbb esetben nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot, kellemetlen tüneteket azért okozhatnak. A rossz lehelet, a torokfájás, a nyelési nehézség vagy a tartós köhögés, mind arra utalhatnak, hogy mandulakövek alakultak ki a torokban. Szerencsére a tünetek általában gyorsan és fájdalommentesen megszüntethetőek, például öblögetéssel vagy kisebb beavatkozásokkal. 

Illetve azt se feledjük, hogy a mandulakövek megelőzésében és kezelésében kulcsfontosságú a rendszeres és megfelelő szájápolás, amellyel kapcsolatban érdemes kikérni dentálhigiénikus véleményét is.

Jelentkezz be még ma dentálhigiénés kontrollra!

Foglalj időpontot most!
Jelentkezz be még ma dentálhigiénés ellenőrzésre! >
Időpontfoglalás