FB pixel

Fogselyem használata: a gyönyörű mosoly titka

A fogselyem használata évtizedek óta standard szokásnak számít a szájápolási rutinban, de mégis, meglepően sokan vagy nem használják helyesen, vagy egyáltalán nem veszik kézbe ezt a kicsi, mégis nagy hatású eszközt.
Fogselyem használata: a gyönyörű mosoly titka

Sokan azt gondolják, hogy a fogkefe és a fogkrém elegendő a teljes körű szájhigiénia biztosításához. Pedig a fogselyem használata nélkül sosem lehet teljes a tisztaság a szájüregben. Vajon miért gondoljuk mégis ezt, és hogyan használjuk helyesen ezt a nélkülözhetetlen eszközt? Cikkemben megpróbálom eloszlatni a fogselyem körül kialakult tévhiteket, és praktikus tippeket adni a helyes használatához.

Fogselyem használata - úri huncutság vagy a fogápolás elengedhetetlen eszköze?

A fogselyem kicsit olyan a száj- és fogápolás világában, mint valami mostohagyermek. Sokan nem tudják, hogy mire való, miért fontos, és ha akad is otthon belőle valamilyen, akkor sem biztos, hogy a használata a napi fürdőszobai rutin szerves része. Pedig a fogselymezés nem valami úri huncutság, hanem a jó szájhigiénia elengedhetetlen eszköze!

A fogselyem egy vékony, cérnaszerű anyag, amelyet a fogak közötti területek tisztítására használunk. A fogmosás ugyanis nem mindig távolítja el tökéletesen az ételmaradványokat és a lepedéket a fogak közötti, nehezen megközelíthető részekről, így a fogselyem kulcsfontosságú eszköz a szájápolásban. Ez segít megelőzni a fogszuvasodást és a fogínybetegségeket, mint a gingivitis és a parodontitis.

Ennek ellenére a fogselyem használata még ma sem evidencia, sokan azt sem tudják mi ez vagy miképp kell használni. Így a mai bejegyzésben ezt a témát fogom alaposan körbejárni.

Fogselyem használata

A fogselyem helyes használata

Kezdjük is az elején. Ahogyan fentebb már említettem, a fogselyem használata nagyon fontos a szájhigiénia szempontjából, ám egyáltalán nem mindegy, hogyan alkalmazzuk.

  1. Tépjünk le egy adag fogselymet és fogjuk meg mindkét kézzel úgy, hogy tekerjük a két mutató vagy középső ujjunk köré.
  2. Finoman vezessük be a fogak közé, majd C alakot formálva belőle mozgassuk a fogselymet a fog oldalán felfelé és lefelé, valamint picit előre és hátra a fogak közötti résekben, hogy alaposan megtisztítsuk a területet.
  3. A rés mindkét oldalán lévő fogon végezzük el a tisztítást, majd tépjünk egy újabb adag fogselymet és folytassuk a következő fogközben.

Arra azonban ügyeljünk, hogy soha ne nyomjuk a fogselymet erősen az ínybe és ne végezzünk reszelő mozdulatokat, mert sérülést okozhatunk magunknak.

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot most! >
Időpontfoglalás

A fogselyem típusai

A fogselymek széles választékban kaphatók különböző vastagságokban, formákban, anyagokban és ízekben. A leggyakoribb anyag a nylon és a PTFE (politetrafluoretilén). A nylon fogselyem olcsóbb, de hajlamosabb a szakadásra, míg a PTFE fogselyem ellenállóbb.

A leggyakoribb fogselyem típusok:

▶ Viaszolt és viaszmentes fogselyem

A viaszolt fogselyem jobban csúszik, tehát könnyeben hatol át a fogak között és ellenállóbb, viszont vastagabb, míg a viaszmentes fogselyem vékonyabb, ám könnyebben elszakadhat.

▶ Teflon fogselyem

A teflon fogselyem rendkívül sima és erős, így nehezen szakad el, és mivel nem viaszolt, nem hagy viaszmaradványokat a fogon.

▶ Sodrott fogselyem

A sodrott típusnál több szál alkotja a fogselymet, amely így rendkívül ellenálló, ráadásul a szálak nedvesség hatására megduzzadnak, ennek köszönhetően pedig nagyon hatékonyan tudja eltávolítani a fogközökből a lepedéket és az ételmaradékokat.

▶ Szalagos fogselyem (fogászati szalag)

A szalagfogselyem nevéhez hűen olyan, mint egy apró szalag: szélesebb és laposabb, mint hagyományos társai. Ez a fajta szintén nagyon jól bevezethető torlódott fogak közé.

▶ Nyeles fogselyem

Ennél a változatnál a műanyag nyél két villája közé van kifeszítve egy darab fogselyem, tehát nem kell az ujjainkra tekerni a selymet, ezért a használata sokak számára egyszerűbbnek és praktikusabbnak tűnhet.

Íz tekintetében a mentolos fogselymek a legkedveltebbek, mivel ezek friss, üde érzetet hagynak a szájban, de vannak ízesítetlen, sőt egészen extrém, például csilis aromával rendelkezőek is.

Mikor érdemes a fogselymet használni?

Mikor érdemes a fogselymet használni?

Azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes a fogselymet használni megoszlanak a vélemények, hiszen mind a fogmosás előtti, mind a fogmosás után fogselymezésnek megvannak a maga előnyei.

Ha a fogmosás után használjuk a fogselymet, akkor csak az ott maradt lepedéket és ételmaradékokat kell eltávolítani vele, mivel a fogkefe a lerakódások többségét már kipucolta. Tehát egyfajta tökéletesítő utómunkát végzünk vele.

Ha viszont a fogmosás előtt alkalmazzuk, akkor előkészítő szerepet kap, hiszen mivel előre eltávolítja a szennyeződéseket a fogközökből, lehetővé teszi, hogy a fogmosás során a fogkrém és a benne található fluorid eljusson a fogak közé.

Véleményem szerint, teljesen mindegy, hogy mikor használjuk a fogselymet, a lényeg, hogy használjuk. Fogmosás előtt, után vagy akár napközben az étkezéseket követően, hiszen manapság annyira pici és kompakt fogselymek kaphatóak, amelyek akár a zsebünkbe vagy a legkisebb női táskába is beleférnek.

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot most! >
Időpontfoglalás

Milyen gyakran érdemes fogselymezni?

Itt egy kicsit külön kell választanunk, hogy mi lenne az ideális és mi az, amit viszont minimum érdemes megtennünk.

Az ideális az lenne, ha minden étkezés után használnánk fogselymet, de ez az esetek döntő többségében nem megoldható - bár ahogyan fentebb írtam, ma már nagyon praktikus kis típusok kaphatóak.

Szintén optimális megoldás,ha a reggeli és esti fogmosások alkalmával beiktatjuk ezt a lépést, ám a minimum az, hogy legalább az esti szájápolási rutinunk szerves részét képezze az alapos fogselymezés.

Mennyibe kerül a fogselyem?

A fogselyem ára nagymértékben függ attól, hogy milyen típusú illetve milyen márkájú terméket választunk. A pár száz forintos kategóriától a többezresig nagyon széles a skála, így szerencsére mindenki megtalálhatja a pénztárcájának leginkább megfelelő árazásút.

Mennyibe kerül a fogselyem?

Helyettesíthető-e valamivel a fogselyem?

Leghatékonyabban a fogselyemmel tudjuk a fogak közötti területeket tisztítani, de ha nincs kéznél fogselyem - vagy ha valaki nem szereti a fogselymet -, akkor akadnak egyéb alternatív módszerek is a fogköztisztításra. A két legnépszerűbb “helyettesítő”

  • a fogköztisztító kefék, amelyek különféle méretben kaphatóak és nevükhöz hűen olyanok, mint egy-egy apró kefe. Ezekkel az eszközökkel szintén hatékonyan megtisztíthatjuk a fogak közötti területeket.
  • a szájzuhany, amelyet szintén bevethetünk a megfelelő szájhigiénia elérés érdekében. A szájzuhanyból kiáramló vízsugár képes megtisztítani a nehezen elérhető területeket valamint a fogközöket is.

Fogszabályzó használatakor is lehet fogselymezni?

Igen, fogszabályozó viselése esetén is lehet, sőt kell is fogselymet használni, hiszen így jó eséllyel megelőzhető a fogszabályzó alatt felhalmozódó lepedék és ételmaradék okozta fogszuvasodás és íngyulladás. Ebben az esetben viszont speciális fogselymet érdemes használni.

Ínyvérzés esetén is használjunk fogselymet?

A válasz erre is egy határozott IGEN, mivel az ínyvérzés a fogínybetegség (gingivitis) jele lehet, ezt pedig a lepedék és a fogak közötti ételmaradékok is okozhatják. A fogselyem viszont pont ezeket az okokat szünteti meg.

Ha a probléma a fogselymezés ellenére sem szűnik meg, érdemes felkeresni egy szakembert, mert vagy komolyabb probléma áll a háttérben vagy nem megfelelő a fogselyem használata.

A fogselyem tehát nem egy új divathóbort, amelyet nyugodtan figyelmen kívül hagyhatunk. A fogselyem elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogainkat valóban és tökéletesen meg tudjuk tisztítani ezáltal pedig minél kisebbre csökkentsük a fog- és az ínybetegségek kockázatát.

Ha az olvasottak után is maradt benned kérdés vagy bizonytalanság a fogselyemmel kapcsolatban, jelentkezz be egy dentálhigiéniai ellenőrzésre, ahol a fogselymezést is át tudjuk még részletesebben beszélni.

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot dentálhigiénés ellenőrzésre akár most! >
Időpontfoglalás