FB pixel

Fogpolírozás - Út a fehér és ragyogó fogakhoz

Ha te is úgy látod, hogy a mosolyod nem olyan ragyogó, mint amilyennek szeretnéd, a fogaid felszíne nem teljesen sima vagy elszíneződéseket fedezel fel rajtuk, akkor valószínűleg neked is fogpolírozásra lenne szükséged. 
Fogpolírozás - Út a fehér és ragyogó fogakhoz

A fogpolírozás egy kevésbé ismert, mégis fontos fogászati eljárás, amely egyrészt sokkal szebbé tudja varázsolni a mosolyunkat, másrészt viszont komoly szerepet játszik abban, hogy a fogaink egészségesek maradjanak. Ebben a bejegyzésben kicsit alaposabban is körbejárom a témát, hogy minél jobban megismerhessük ezt a kezelést is.

Amit a fogpolírozásról tudni érdemes

A fogpolírozás fontossága

A fogpolírozás egy olyan fogászati eljárás, amely simábbá, fehérebbé és ragyogóbbá varázsolja a fogakat, ám az esztétikai előnyök mellett egészségügyi pozitívumokkal is jár. Minden nap fogyasztunk olyan ételeket és italokat, amelyek könnyen elszínezhetik a fogakat, ilyen például a kávé, a tea vagy a vörösbor. Ráadásul idővel a fogak felszínén felhalmozódó lerakódások nemcsak esztétikailag okoznak problémát, hanem károsítják a fogzománcot is, növelve a fogszuvasodás és a parodontális betegségek kockázatát. A fogpolírozás eltávolítja ezeket a lerakódásokat, így segít megőrizni a fogak egészségét.

A fogpolírozás célja

A fogpolírozásnak a fentiekből adódóan több célja is lehet. Egyrészt hozzájárul a ragyogó mosoly eléréséhez, hiszen eltávolítja a különféle elszíneződéseket és visszaállítja a fogak természetes fehérségét és fényességét. Másrészt javítja a szájhigiénét, mivel megszünteti a fogak felszínén felhalmozódó lerakódásokat, amelyek ideális közeget biztosítanak a fogszuvasodást, szájüregi betegségeket és rossz leheletet okozó baktériumok számára. 

Professzionális fogpolírozás
Ha tényleg ragyogó mosolyt szeretnél! >
Időpontfoglalás

Fogpolírozás eljárások

A fogpolírozásra számos módszer létezik, de a két legfőbb típus az otthon és a professzionális, rendelői eljárás. 

  • Otthoni eljárások: Ma már sok olyan eszköz, sőt készlet is kapható, amelyeket az otthoni használatra fejlesztettek ki. Ezek általában elektromos fogkefét, polírozó fejet, valamint speciális fogpolírozó pasztát tartalmaznak. Gyors, költséghatékony és ragyogó eredményt ígérnek, ám legyünk óvatosak ezekkel, mert nem megfelelő vagy túlzott használat mellett károsíthatják a fogzománcot.
  • Professzionális eljárások: Professzionális fogpolírozást több eljárással is végezhet a szakember. Nekem két kedvenc kezelésem van, amit bátran ajánlok, az egyik az “Air Flow por homokfúvás”, amely az első csúcstechnológiás por, ami minimálisan invazív módon tünteti el az elszíneződéseket, valamint a biofilmet és az éretlen fogkövet mindenfajta fogfelületről

    A másik pedig a “Diamond mélypolírozó kezelés”, ahol egy speciális abrazív (szemcsés) polírozó krémet használunk, amely hosszan tartó védőréteget képez a fogak felszínén.

    A professzionális kezelések árát itt tudod megnézni.

    Ezek mellett léteznek még egyéb eljárások is, mint például az ultrahangos vagy lézeres fogpolírozás.

Fogpolírozáshoz használt eszközök

A fogorvos vagy a dentálhigiénikus a fogpolírozás során különféle eszközöket és anyagokat használhat, a polírozás fajtájától és a kívánt eredménytől függően. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • Polírozófej: Ez egy kis, kerek fej, amelyet elektromos fogászati eszközbe helyeznek bele. A polírozófej különböző anyagokból készülhet és több méretben valamint formákban kapható, így differenciáltan kezelhetőek vele a fogak illetve a szájüreg más területei.
  • Polírozó paszta: A polírozófejhez polírozó pasztát is használnak a szakemberek, amely gyakran tartalmaz apró abrazív részecskéket, mint például pirofoszfát vagy kalcium-karbonát. A paszta eltávolítja a fogakról a lepedéket és a felszíni elszíneződéseket, miközben a fogakat finoman átpolírozza.
  • Ultrahangos polírozó: Az ultrahangos polírozót a fogkő eltávolítására használják, mivel vibráló mozgásának köszönhetően lebontja a fogkő kötéseit és eltávolítja a lerakódásokat a fogfelszínről.
  • Airflow: Ez egy speciális eszköz, amelyet főként a fogkő és az elszíneződések eltávolítására használnak. A gép levegő, víz és finom abrazív por keverékét fújja a fogak felületére nagy sebességgel.
  • Lézeres polírozó: Az airflow mellett a másik legújabb technológia a lézeres polírozás, amely során a lézerfény erejét használják a fogak polírozására és a felszíni elszíneződések eltávolítására.

A fogpolírozás menete

A fogpolírozás folyamata - bármelyik módszert is alkalmazza a szakember - több lépésből áll, amelyek mind arra irányulnak, hogy a fogak tiszták, simák és ragyogóak legyenek. A legfőbb lépések:

  1. Ellenőrzés: Minden fogpolírozás a fogak ellenőrzésével kezdődik, amelynek során a szakember megvizsgálja a páciens fogait és szájüregét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek-e olyan problémák, amelyek miatt a kezelés nem végezhető el.
  2. Professzionális fogtisztítás: Miután a szakember megbizonyosodott róla, hogy a beteg szájüregének egészsége megfelelő, a fogorvos vagy a dentálhigiénikus elkezdi a professzionális fogtisztítást. Ez általában ultrahangos eszközökkel vagy kézi szerszámokkal történik.
  3. Fogpolírozás: Ezt követően kezdődik maga a fogpolírozás, amely történhet polírozófejjel, airflow-val vagy más polírozó eszközzel. 
  4. Öblítés: A fogpolírozás után a páciensnek alaposan ki kell öblítenie a száját, hogy eltávolítsa a maradék polírozáshoz használt anyagot illetve a különféle szennyeződéseket. 
  5. Tanácsadás:A kezelést általában egy tanácsadás zárja, amely abban segít, hogy a páciens minél tovább képes legyen fenntartani a fogak tisztaságát és egészségét a fogpolírozás után.

A fogpolírozás várható eredményei

A fogpolírozás következtében fogaink tisztábbá, fehérebbé, sőt ragyogóbbá válnak, mivel a kezelés során eltávolításra kerülnek a felszíni foltok, a lepedék és a fogkő. Azonban a fogpolírozás nem csupán esztétikailag kedvező, a fogak egészségét is javítja. A polírozás során a fogak felülete simább lesz, amelyen így a káros baktériumok nehezebben telepszenek meg, így segítve a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzését. 

A kezelés továbbá csökkenti a szájszagot, mivel az eljárás során eltávolított plakk és a fogkő kevesebb lehetőséget ad a szájszagot okozó baktériumoknak, hogy elszaporodjanak.

Professzionális fogpolírozás
Ha tényleg ragyogó mosolyt szeretnél! >
Időpontfoglalás

Néhány gyakori kérdés a fogpolírozással kapcsolatban

Milyen gyakran érdemes fogpolírozásra bejelentkezni?

A kezelés gyakorisága sok tényezőtől függ, például az egyén szájhigiénétől, attól, hogy valaki dohányzik, kávézik-e, de a genetikai hajlamok sem hagyhatók figyelmen kívül. Általánosan azonban elmondható, hogy nagyjából félévente érdemes ellátogatni fogászati ellenőrzésre, ahol utána szükség esetén kérhető a fogpolírozás is. 

Fáj-e a fogpolírozás?

Az eljárás általában nem okoz semmiféle fájdalmat, ám érzékenyebb fogak esetén tapasztalható esetleg némi kényelmetlenség. Ha ez bekövetkezik, fontos, hogy azonnal jelezzük a szakembernek, aki így módosíthatja az kezelést.

Fogpolírozás után mikor lehet enni?

A fogpolírozás után általában nincs korlátozás a következő étkezésre vonatkozóan, így a páciensek akár rögtön ehetnek és ihatnak az eljárás után. Arra azonban érdemes figyelni, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk, mert bizonyos típusú élelmiszerek elszínezhetik a fogakat.

Mit nem szabad enni, inni fogpolírozás után?

Tiltott ételek és italok ugyan nincsenek, de érdemes kerülni például a kávé, a tea, a vörösbor és bizonyos gyümölcslevek fogyasztását valamint a dohányzást, mivel ezek nagy mennyiségű pigmentet tartalmaznak, s így foltokat hagyhatnak a fogakon, különösen röviddel a polírozás után.

A fentiek helyett válasszunk inkább fehér húsú halakat, csirkét, rizs, tejtermékeket valamint igyunk ásványvizet. Ezek nem csupán egészségesek, de az új, szép mosolyunkat is óvják. 

Miben különbözik az Air Flow Plus por homokfúvás az hagyományos fogpolírozástól?

Az Air Flow Plus por homokfúvás egy csúcstechnológiai eljárás, ami segítségével az éretlen fogkövet és a biofilmet minimálisan invazív módon lehet eltávolítani minden fajta fogfelületről. Az eljárás alapja az eritritol alapú molekula, amely az íny alatti és íny feletti területeken is egyedülállóan használható. A por finomsága (14 mikronos granulátum méret) és minimal abrazivitása a fogászatban a leggyengédebb megoldást biztosítja. Ez a módszer nem csak a gyerekek, fogszabályzót viselők és visszatérő páciensek számára ideális, de azoknak is, akik elsődleges vagy másodlagos preventív céllal alkalmazzák.

Milyen előnyei vannak a Diamond mélypolírozó kezelésnek?

A Diamond mélypolírozó kezelés egy speciális abrazív polírozó krém használatával történik, amely képes hosszú távú védőréteget képezni a fogak felszínén. Ezáltal a fogak megszabadulnak az elszíneződésektől és minimális fehérítő hatást is eredményez. Továbbá, a paszták széles skálájának köszönhetően a kezelést személyre szabhatjuk: akár fogérzékenységet csökkentő, akár fluoridmentes pasztát is választhatunk.

Miért ajánlják fogpolírozást a dentálhigiénikusok?

A fogpolírozás azért ajánlott, mert segít eltávolítani a fogak felszínén megtapadó plakkot és a fogkőt, amelyek hosszú távon fogszuvasodást és ínybetegségeket okozhatnak. Továbbá, a polírozás segít a fogak elszíneződéseinek eltávolításában és a fogak természetes fehérségének visszaállításában. A rendszeres fogpolírozás így hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez és esztétikai megjelenésének javításához. Az Air Flow Plus por homokfúvás és a Diamond mélypolírozó kezelés ezeket az előnyöket kombinálja, miközben a legfinomabb és legkímélőbb módszereket alkalmazza a fogtisztításban.