FB pixel

Hogyan óvhatjuk meg a fogaink épségét és szépségét ősszel

A hűvösebb, őszi október beköszöntével itt az ideje a vitaminpótlásnak és az immunrendszer megerősítésének is. A szezonális gyümölcsök, mint az alma, körte és szőlő remek vitaminforrások, sokan pedig már a forralt borozást is megkezdik ilyenkor. De vajon ezek az ételek és italok mennyire tesznek jót a fogainknak?
Hogyan óvhatjuk meg a fogaink épségét és szépségét ősszel

Az ősz egy igazán szép évszak, ami tele van színes levelekkel, a hatalmas kirándulások lehetőségével és sok-sok őszi finomsággal, például szezonális gyümölcsökkel, azaz almával, körtével, szőlővel, de a hűvös estéken egy pohár finom vörösbor - esetleg forralt bor - is nagyon jól tud esni. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos ételek és italok - köztük az ősz bizonyos kedvencei is - kellemetlen és káros hatással lehetnek a fogzománcra.

Az ősz szezonális gyümölcsei okozhatnak fogzománc károsodást?

Az ősz beköszöntével egyre inkább odafigyelünk az egészséges táplálkozásra és a vitaminpótlásra, aminek legízletesebb és legélvezetesebb módja, ha gyümölcsöket fogyasztunk. Az ősz szezonális gyümölcsei, mint az alma, a körte vagy a szőlő táplálóak és egészségesek, ám a fogzománcra is hatással lehetnek. Gyerekként biztosan sokan hallottuk, hogy minden nap rágcsáljunk el egy almát, azt azonban senki nem mondta, hogy az alma magas savtartalma károsíthatja a fogzománcot. Hasonló a helyzet a körtével és a szőlővel is, sőt utóbbiaknak általában nagyon magas a cukortartalmuk is, ami egy újabb kockázati tényezőt jelent a fogzománc számára.

őszi gyümölcsök savas hatása a fogakra

Természetesen a fogaink érdekében nem kell lemondanunk a gyümölcsevésről, csupán egy kis mértékletességre és odafigyelésre van szükség. Ha lehet, ne együnk egymás után túl sok savas ételt, illetve a gyümölcsök után öblítsünk néhány korty vízzel, hogy a savas kémhatás gyorsabban megszűnjön a szánkban. 

Hogyan hat a vörösbor a fogzománcra?

Egy testes vörösbor különösen jól tud esni a hidegebb évszakokban, a forralt bor pedig az őszi és a téli szezon egyik központi gasztronómiai eleme. A vörösbor egy csodálatos ital, ami nem csupán finom, de rengeteg jótékony hatással is rendelkezik, hiszen tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, ráadásul egy pohárka vörösbor a vacsora mellett mérsékli a koleszterin- és a trigliceridszintet, csökkentve ezzel az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát. Sőt, a vörösbor tartalmaz polifenolokat is, amelyek gátolják a szájban található rossz baktériumok megtapadását és növelik a jó baktériumok arányát, így védhetnek a fogszuvasodás ellen. 

Ugyanakkor mielőtt teljesen átadnánk magunkat az őszi borozgatásoknak, fontos szem előtt tartani néhány kevésbé pozitív tényt! Az egyik ilyen, hogy a vörösbor magas savtartalma nem tesz jót a fogzománcnak, ez pedig különösen igaz, ha a bor fogyasztása nem étkezés közben, hanem önállóan történik. Emellett pedig a vörösbor magas pigmenttartalma elszíneződéseket okozhat a fogon, tehát nem csupán a fogzománc sérülhet, de a borban található pigmentek szürkés elszíneződéseket is eredményezhetnek a fogfelszínen. 

A forralt bor ráadásul jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaz, ami még inkább hozzájárulhat a fogzománc állapotának romlásához.

Egyéb őszi finomságok, amelyek nem tesznek jót a fogzománcnak

Természetesen, az ősz nemcsak a vörösborról és a szezonális friss gyümölcsökről szól, hanem sok más olyan étel és ital is főszerephez jut ebben az időszakban, amelyek károsíthatják a fogzománcot. 

Aszalt gyümölcsök

Ilyenek például az aszalt gyümölcsök, amelyek igazán jól jönnek egy hosszú őszi sétához vagy egy esti filmnézéshez, ráadásul egészségesek és tele vannak értékes tápanyagokkal. A fogainknak azonban egyáltalán nem tesznek jót sajátos textúrájuk miatt ugyanis könnyen beragadhatnak a fogak közé, ennek következtében pedig a fogzománcot erodáló cukor sokáig a fogakon maradhat növelve így a fogzománc-károsodás és a fogszuvasodás kockázatát.

Tea és kávé

A kávé és a tea is igazi őszi klasszikusok. Bár ezek az italok jól felmelegíthetnek egy hűvös napon, olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek elszínezhetik a fogakat. A kávéban lévő tanninok sárgára festik a fogfelszínt, míg a fekete tea egyenesen barna foltokat hagyhat.

Tea hatása a fogzománcra

Smoothie

A smoothie-k is egyre népszerűbbek, főleg, mivel sokan próbálnak egészségesebben étkezni az őszi-téli időszakban, ezek az italok pedig tele vannak gyümölcsökkel, s így vitaminokkal is. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyümölcslevek és a turmixok gyakran nagyon savasak, és ha ráadásul még sok cukrot is tartalmaznak, az bizony károsíthatja a fogzománcot.

Hogyan befolyásolják a különféle savak a fogzománc egészségét?

A fentiekből kiderül, hogy az őszi szezonban kedvelt ételek és italok fokozott sav- és cukorterhelésnek teszik ki a fogzománcot. Ez azért probléma, mert a savas és cukros ételek, italok fogyasztásakor a visszamaradt baktériumok által termelt savak károsíthatják a zománcot és fogszuvasodást okozhatnak, mivel kioldják a kalcium- és foszfátionokat.

Az elégtelen szájhigiénia csak fokozza a problémát: a baktériumok túlszaporodnak, és egyre több savat termelnek, növelve a károsodást. Ez a probléma ráadásul nemcsak felnőtteknél, de gyermekeknél is előfordulhat, ezért fontos a fogzománc védelme minden korosztály számára.

Így lehet erős, egészséges és fehér a fogzománc

Az ősz beköszöntével és a szezonális finomságok fogyasztásának növekedésével kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a fogzománcunk védelmére. Ennek érdekében jó, ha betartunk néhány tanácsot, fokozottan ügyelünk a megfelelő szájhigiéniára, de igénybe vehetünk bizonyos professzionális kezeléseket is, amelyek egészségesebbé és szebbé tehetik a fogzománcunkat. Lássunk is néhány hasznos tanácsot:

Fluorid használata : A fluorid az egyik legjobb módszer a fogzománc erősítésére. Használjunk fluoridos fogkrémet, szájvizet, és rendszeresen látogassunk el olyan fogászati szakemberhez, akinél professzionális fluoridos kezelések is elérhetőek.

Mérsékelt cukor- és savfogyasztás: Csökkentsük a cukros és savas ételek, italok fogyasztását, mert ezek gyengítik a fogzománcot. Ha mégis ilyeneket ennénk, innánk, igyekezzünk utána vizet inni, vagy - 20 perccel később - fogat mosni.

Megfelelő szájhigiénia: A rendszeres és alapos fogmosás, valamint a fogselyem használat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fogzománc egészséges és erős maradjon. Ezen felül szájvizet is használjunk, lehetőleg olyat, ami segít a sav-bázis egyensúly helyreállításában.

Kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend: Fogyasszunk minél több kalciumban és D-vitaminban gazdag ételt vagy szedjünk étrend-kiegészítőt. A kalcium és a D-vitamin ugyanis elengedhetetlen az egészséges fogzománchoz. 

Étkezések közötti szájöblítés: Ha nincs lehetőségünk fogat mosni étkezések után, akkor öblítsük ki a szánkat. Ez segít semlegesíteni a savakat és eltávolítani a szájban maradt ételdarabokat.

Rágógumi használata: A cukormentes rágógumi rágása étkezések után segít a nyáltermelés fokozásában, amely természetes módon tisztítja a fogakat és semlegesíti a savakat.

Rendszeres kontroll: Végül, de nem utolsósorban pedig ne felejtsünk el rendszeresen eljárni fogászati kontrollra és ha szükséges, akkor olyan kezeléseket is vegyünk igénybe, amelyek kifejezetten a fogzománc erősítését és a fogakon található elszíneződések felszámolását célozzák meg. 

kávé és cukros sütemények

Hogyan válhat a fogzománc erősebbé és ragyogóbbá?

Fogaink egészségét és szépségét professzionális, dentálhigiénés kezelésekkel is támogathatjuk. 

Fluoridos fogzománcvédő kezelés

A fogzománcvédő kezelés kiváló megoldást nyújt a savak okozta károsodással szemben. A kezelés során a szakember visszaépíti a fogakból kioldódott kalcium- és foszfátionokat, valamint pótolja az elvesztett ásványi anyagokat. A fluoridok fogvédő hatása különösen fontos, mivel csökkentik a fogzománc savoldékonyságát és elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését.

A fogzománcvédő kezelés nem csak felnőttek, de gyermekek esetében is biztonságosan alkalmazható, amellyel azonnali hatást lehet elérni. Különösen ajánlott a dentálhigiéniés beavatkozások kiegészítéseként. 

Professzionális fogzománcvédő kezelés
Foglalj időpontot akár most! >
Időpontfoglalás

Fogpolírozás

Míg a fogzománcvédő kezelés a fogak ellenálló képességét növeli, addig a fogpolírozás a fehérebb mosoly záloga. A bogyós gyümölcsök, a tea, a kávé és a vörösbor elszínezheti a fogainkat, ami sokak számára jelenthet problémát, hiszen egy barnás, szürkés fogsor nagyban negatív irányba befolyásolhatja a megjelenésünket, a közérzetünket és az önbizalmunkat is. A fogpolírozás azonban mindezt megoldja, hiszen ez egy olyan eljárás, amely simábbá, fehérebbé és ragyogóbbá varázsolja a fogakat. Ha pedig mindezt kevés bizonyul, akkor jöhet a rendelői fogfehérítés.

Air Flow fogpolírozás
A legújabb Air Flow por homokfúvásos technológiával! >
Időpontfoglalás

Az ősz nemcsak a természet változásáról szól, hanem egy jó alkalom arra is, hogy átgondoljuk és esetleg felülvizsgáljuk fogápolási szokásainkat. Élvezzük a hűvösebb időszak minden előnyét, beleértve a szezonális gyümölcsöket, a vörösbort vagy egy jó, forró teát, de ne feledjük, hogy ezek nem csupán finomak, de bizony - ha nem figyelünk oda - nem várt kellemetlenségeket is okozhatnak a fogainkkal kapcsolatban.

Legyünk tehát körültekintőek, vigyázzunk a fogzománc épségére és szépségére, hogy valóban önfeledt mosollyal várhassuk az év utolsó szakaszát.