FB pixel

A 2023-as év nagy áttörése - Beszámoló az első Dentálhigiénikus Symposiumról

Májusban részt vehettem az I. Dentálhigiénikus szimpóziumon, ahol azt a megtisztelő felkérést kaptam az EMS DENTAL-tól, hogy legyek az esemény, ezen belül is az Irányított Biofilm Terápia nagykövete.
A 2023-as év nagy áttörése -  Beszámoló az első Dentálhigiénikus Symposiumról

Végtelenül megtisztelve éreztem magam, amikor felkérést kaptam, hogy részt vegyek az első Dentálhigiénikus Symposiumon, ahol én lehettem az Irányított Biofilm Terápia nagykövete. Ennek a lehetőségnek azért is örültem, mert dentálhigiénikusként nap mint nap alkalmazom ezt a kezeléstípust, és bevallom, a szakmában eltöltött évek folyamán teljesen megváltozott a szájüregi prevencióról alkotott véleményem a GBT protokollnak köszönhetően, amelynek hála klinikusként is egészen más minőségben tudok ezzel a területtel foglalkozni. Köszönöm a támogatást, EMS DENTAL!”

Dentálhigiénikus Symposium Szegeden

De mi is ez a symposium és miért fontos a szakma számára, valamint személyesen nekem is? Nos, a Magyar Fogorvosok Egyesülete 2023. május 4-6. között megrendezett nemzetközi tudományos konferenciáját akár a 2023-as év szakmai áttörésének is nevezhetjük és nem férhet kétség ahhoz, hogy a symposium bizony a szakmán belül történelmet írt.
A konferencián nagyon fontos kérdésekről esett szó és számos olyan gondolattal gazdagodhattak általa a résztvevők, amelyek alapjaiban határozzák meg a dentálhigiénikusok szemléletét és munkáját.

Többek között meghallgathattuk Prof. Dr. Andrea Mombelli előadását a biofilmről, amellyel kapcsolatban bizonyítást nyert, hogy egy élő, strukturált organizáció, nem utolsósorban pedig a következményes bajok legfőbb forrása, így egyértelmű, hogy az eltávolítása - a fogak felszínéről, a lágyrészekről vagy a parodontális tasakokból is - elengedhetetlen ahhoz, hogy a szájüreg egészséges legyen. 

Szintén nagyon érdekesnek találtam a higiénikusi munka mentálhigiénés vonatkozásairól szóló előadást. Első hallásra talán abszurdnak tűnik a dentál- és a mentálhigiénikus párhuzama, ám éppen ezért fontos, hogy konkrét esetekkel rávilágítson a szakma a dentálhigiéniának ezen aspektusaira is.Faye Donald dentálhigiénikus például egy valós esetet mutatott be, ahol a páciens elhanyagolt szájhigiéniája miatt depresszióba esett. Önbizalomhiánytól szenvedett, leépítette az emberi kapcsolatait, ám korábbi rossz tapasztalatai miatt szájállapotának javításába sem mert belevágni. Ebből az állapotból sikerült őt visszahozni, méghozzá úgy, hogy nem csupán a fogai és a szájürege állapota javult, de ennek köszönhetően az egész életét visszakapta, hiszen kilábalt a depresszióból - sőt még randit is szervezett nagyjából egy évvel a kezelések megkezdése után. Mi ez, ha nem inspiráló, sikertörténet és ékes bizonyíték arra, hogy a dentálhigiénikus bizony sok esetben mentálhigiénikus is.

Dentálhigiénikus Symposium 2023

Elmélet és gyakorlat a dentálhigiénia területén

Ezeken felül természetesen még számos remek prezentáción és előadáson részt vehettek az egybegyűltek, ahol friss információkkal gazdagodhattak például különféle statisztikai adatokról vagy éppen a dentálhigiénikusok oktatásáról.

A symposium azonban az elméleten túl az interaktív gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektetett, amelyben én is szerepet vállaltam mint az Irányított Biofilm Terápia nagykövete. Ennek keretén belül az EMS Dental szervezésében, a limitált létszámú hands-on képzésben segédkeztem, Dr. Endrődy Csillának, ahol a komplett 8 lépéses GBT-protokoll került bemutatásra. Ráadásul itt minden résztvevő kipróbálhatta használat közben a cég AIRFLOW® Prophylaxis Master készülékét, amellyel kapcsolatban én is számos tanácsot és tippet adtam - Trunk Emesével, a cég országos értékesítési vezetőjével együtt.

Még nagyon sokáig tudnék beszélni erről a fantasztikus szakmai élményről, hiszen csupa olyan nemzetközi és magyar szaktekintéllyel találkozhattam, akik igazi úttörők ezen a területen.

Zárásként pedig hadd hagyjak itt egy nagyon fontos gondolatot, amely az egész konferencia alaptézise is volt:

Bár a dentálhigiénia egyesek fejében még ma is csak valami úri huncutságként él, ne feledjük, hogy igenis bizonyított tény, hogy az elhanyagolt szájhigiéné számos olyan egészségügyi kockázattal jár, amelyek túlmutatnak a fogászati problémákon. Például hatással lehet a születendő magzat egészségi állapotára, összefüggésbe hozható a diabétesszel, különféle kardiovaszkuláris katasztrófákkal, de még az Alzheimer-kórral is. 

Érdemes több figyelmet szentelni a szájüreg egészségének és rendszeresen részt venni dentálhigiéniai ellenőrzéseken (is)

A szép mosoly a legjobb befektetés!
Foglalj időpontot most! >
Időpontfoglalás