FB pixel

Barázdazárás - mit kell tudni róla?

Te is hallottad már azt a kifejezés, hogy barázdazárás, de csak sejtéseid vannak róla, hogy micsoda és pontosan mire való? Nos, ha így áll a helyzet, akkor ...
Barázdazárás - mit kell tudni róla?

ez a bejegyzés neked szól, ugyanis az alábbiakban minden részletre kiterjedően le fogom írni, hogy mi ez a beavatkozás, miért fontos, mikor érdemes alkalmazni, mik az előnyei, mik a hátrányai, illetve hogy pontos hogyan is történik. 

Szóval üdvözöllek, kedves olvasó! Most, hogy az ünnepek után mindenki lassan visszarázódott a hétköznapokba, én is itt vagyok. A 2023-as terveim között pedig előkelő helyen szerepel, hogy minél több hasznos, érdekes és edukatív tartalmat osszak meg veletek. Kezdjük is egy fontos témával, a barázdazárással. Ebben a bejegyzésben csupa olyan kérdésre válaszolok majd, amelyek felmerülhetnek bennetek, ha ezt a kifejezést halljátok.

Mi az a barázdazárás és miért fontos?

Ha pár szóval kéne leírni, hogy mi is az a barázdazárás, akkor azt mondanám, hogy ez egy preventív (megelőző) eljárás, amelyet a rágófogak megóvására találtak ki. De miért és mitől kell védeni a rágófogakat? Nos, a kis- és nagyőrlők fokozott igénybevételnek vannak kitéve a rágás során, ráadásul a felszínük sok esetben nagyon egyenetlen, barázdákkal szabdalt, amelyeket általában a legprofibb kézi vagy gépi fogkefével sem lehet tökéletesen kitisztítani. Ennek következtében a barázdák között rekedt ételmaradék és persze a bennük tenyésző baktériumok károsítani kezdik a fogakat – egyszóval a fog gyorsan szuvasodásnak indul.
A barázdazárás során a fog felszínén természetes módon jelenlévő repedéseket, hézagokat feltöltöm, így egyenletesebbé válik a fogfelszín, ennek köszönhetően pedig alaposabban meg lehet tisztítani a fogat – a szuvasodás pedig sokkal kisebb eséllyel következik be.

Fájdalommentes barázdazárás
Hívj most és foglald le az időpontod!
Tel: +36 30 75 88 344

Mikor érdemes foglalkozni a barázdazárással?

A barázdazárásnak voltaképpen minden korban van létjogosultsága, éppen úgy a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, hiszen a cél a fogszuvasodás megelőzése. Fontos azonban, hogy míg a gyermekeknél elég csak – némi előkészület után - feltölteni a zegzugos fogacskákat, addig a felnőtteknél már meg kell tisztítani a barázdákat a sok-sok éve felgyűlt lerakódásoktól. Ha valaki engem kérdez, akkor leginkább a maradó fogak áttörése után érdemes elvégezni a barázdazárást, amikor még a fogak teljesen épek és a szonda nem akad meg bennük. Továbbá azoknak is ajánlom, akik:

  • mély, nehezen tisztítható barázdákkal szabdalt fogfelszínnel rendelkeznek
  • családjában gyakori a fogszuvasodás
  • ritkán látogatják a fogorvost (nincs éves kontroll)
  • félnek a fogorvostól
  • testi vagy szellemi fogyatékkal élnek

Milyen életkorban érdemes elmenni barázdazárásra?

Gyerekek tekintetében, miután a maradó fogak teljesen áttörtek. Ez lehet azonnal vagy akár 1-2 éven belül is, ez általában a gyerekek 6-8, illetve 11-13 éves korára esik.

Felnőttek esetében sincs korhatár, de náluk inkább már a kiterjesztett barázdazárást lehet alkalmazni.

Barázdazárás

Mi az a kiterjesztett barázdazárás és mikor van rá szükség?

A kiterjesztett barázdazárás a felnőtt korosztály számára ajánlott beavatkozás, amely hasonló eredményeket hoz, mint a sima barázdazárás. A két kezelés között az a különbség, hogy míg a gyerekeknél túlnyomó többségben még nincs fogszuvasodás a barázdazárás alkalmazásakor, addig az idősebbeknél általában már a mély barázdák között megindult valamilyen negatív folyamat, így egy összetettebb kezelésre van szükségük. Ilyenkor egy nagyon vékony fúróval dolgozik a szakember, melynek segítségével a zománc felszínéről eltávolítja az esetleges lerakódásokat vagy kezeli a minimális szuvasodást, ezt követően pedig barázdazáró anyaggal tölti fel a mélyedéseket. Kiterjedt szuvasodás esetén azonban a barázdazárás nem alkalmazható.

Mik a barázdazárás előnyei?

A barázdazárás egy nagyon jó eljárás, főleg gyermekkorban, hiszen a kicsik nem tudnak még valóban alaposan fogat mosni és sok esetben a szülőknek sem engedik meg, hogy hosszasan suvickolják a fogaikat – arról nem is beszélve, hogy amint már fentebb is írtam, az igazán barázdált fogakat még a legprofibb eszközökkel is nehéz alaposan megtisztítani.
Fontos megemlíteni, hogy ez a fogászati beavatkozás nem befolyásolja a rágás „minőségét”, ráadásul teljesen fájdalommentes és egy kezelés alkalmával az összes fognál elvégezhető (foganként 15-20 perc), így a kisgyerekeknek sem lesz rossz élmeny – a fogszuvasodás esélyét viszont minimálisra csökkenti.

Fájdalommentes barázdazárás
Hívj most és foglald le az időpontod!
Tel: +36 30 75 88 344

Van-e a barázdazárásnak hátránya?

A barázdazárás előnyei mellett, úgy fair, ha a hátrányairól is beszélek. A barázdazárás egyetlen hátránya, hogy az eljárás sajnos nem élethosszig tart, hiszen ahogyan rágunk, a barázdazáró anyag is kopik, sőt egy idő után meg is lazulhat és ki is eshet. Ettől azonban senki ne ijedjen meg, hiszen ez nem olyan, mint amikor egy klasszikus tömőanyag kiesik. Mivel itt eleve az ép fog lett kicsit preparálva, semmilyen következménye nincs annak, ha a tömőanyag megkopik, meglazul vagy kipottyan. Csak újra el kell látogatni a rendelőbe és megismételni a fogászati eljárást.

Hogyan történik a barázdazárás?

A barázdazárás során először alaposan megtisztítom a fogakat egy speciális pasztával, majd következik az öblítés, valamint a szárítás. Ezt követően izolálom az érintett fogat és felviszek egy olyan anyagot a fogfelszínre, amely abban segít, hogy a barázdazáró anyag a későbbiekben jól megtapadhasson. Jöhet egy újabb tisztítás és már el is érkeztünk a lényeghez, azaz a barázdák zárásához alkalmazott tömőanyag felviteléhez. Miután minden kis árkot feltöltöttem, már csak megvilágítom a tömőanyagot, hogy megkössön, eltávolítom az esetleges felesleget, ellenőrizzük a harapást és már készen is vagyunk. A legvégén még egy kis fluoridos ecsetelést is szoktam alkalmazni, biztos, ami biztos.

A barázdazárás ára - mennyibe kerül a beavatkozás?

A barázdazárás magában foglalja az érintett fog/ fogak preparálását, illetve a végén egy fluoridos ecsetelést is. Az aktuális barázdazárás árak e linkre kattintva elérhetőek.

Mennyi ideig tart a barázdazárás?

A barázdazárás sajnos nem egy élethosszig tartó kezelés, de ha hozzáértő szakember csinálja, minőségi anyagokkal, akkor a tömőanyag nagyjából 4-5 évig a lezárja a barázdákat és óvja a fogfelszínt.

Fáj a barázdazárás?

A barázdazáró beavatkozás teljesen fájdalommentes, így aggódalomra semmi ok.

A kezelés után mikor lehet enni?

A barázdazárást követően azonnak vissza lehet térni a napi rutinhoz, így enni és inni is lehet a beavatkozást követően.

Barázdazárás gyerekeknek
Garantáltan fájdalommentes eljárás!
Időpontfoglalás: +36 30 75 88 344