FB pixel

Mit tehetünk ajakherpesz ellen?

Az ajakherpesz tüneteit észlelve sokan pánikba esnek, pedig ez a vírusfertőzés rendkívül gyakori világszerte. Bár a herpeszvírusra jelenleg nincs gyógyszer, számos hatékony kezelési és megelőzési stratégia létezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a tüneteket és megakadályozni a vírus terjedését. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz az orális herpeszről, beleértve a megelőzési és kezelési lehetőségeket is.
Mit tehetünk ajakherpesz ellen?

A herpesz egy gyakori vírusfertőzés, amely milliókat érint világszerte. A kórokozót tekintve két fő típusa létezik: a herpes simplex labialis, azaz a HSV-1 (orális herpesz okozója) és a herpes simplex genitalis, azaz HSV-2 (genitális herpesz okozója).

A HSV-1, vagy orális herpesz, elsősorban az ajkakon, a száj környékén és az orr területén okoz hólyagokat, míg az HSV-2, vagy genitális herpesz, inkább a nemi szervek területén jelentkező tünetekért felelős. Mindkét vírustípus rendkívül fertőző és a közvetlen bőrkontakton keresztül terjed, így fontos tudatosnak lenni a megelőzés és a kezelés lehetőségeivel kapcsolatban.

Ebben a bejegyzésben kifejezetten az orális herpesszel összefüggő problémákat fogom körüljárni!

Orális herpesz

Mi az orális herpesz (HSV-1) és hogyan terjed?

Az orális herpesz, amelyet gyakran ajakherpesznek is neveznek, egy vírusos fertőzés, melyet a herpes simplex vírus első típusa (HSV-1) okoz. Ez a vírus széles körben elterjedt az emberek között, és közvetlen kontaktuson keresztül fertőz. Ilyen közvetlen kontaktus lehet, például a csókolózás, közös vagy nem megfelelően elmosott evőeszköz használata, de úgy is átadható a fertőzés, ha valaki egy herpeszes hólyaggal érintkezett tárgyat vagy felületet megfog, majd az arcához, szájához, szeméhez nyúl.

A leggyakoribb tünetek és a fertőzés jeleinek felismerése

Az orális herpesz legjellemzőbb tünete, hogy fájdalmas hólyagok, majd sebek jelennek meg az ajkakon, a száj körül, de a tünetek jelentkezhetnek az arc más részein is. Az első fertőzés gyakran jár lázzal, torokfájással, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalommal, a későbbiekben azonban a legtöbben már nem tapasztalnak hasonló kísérőtüneteket, csupán az apró viszkető érzést, majd a hólyagok megjelenését, amelyek pár nap alatt sebekké alakulnak.

Az ajakherpesz diagnosztizálása

Az orális herpesz általában a lappangást követően szúró, viszkető érzést és bőrpírt okoz az érintett területen. Ezt követően gyorsan kialakulnak a kisebb-nagyobb hólyagok, amelyek eleinte átlátszó vagy sárgás folyadékkal telítettek, majd miután kifakadnak fájdalmas sebekké, fekélyekké alakulnak át.

Az ajakherpesz diagnosztizálása a legtöbb esetben a fenti tünetek észlelésével történik, de a pontos kórmeghatározás felállításához különféle tesztek vagy vérvizsgálat is kérhető. Ezek segíthetnek megkülönböztetni az orális herpeszt más hasonló tüneteket okozó állapotoktól, mint például az afták vagy egyéb fertőzések.

Fontos tudni, hogy bár a tünetek általában néhány hét alatt maguktól megszűnnek, a vírus a szervezetben marad és időről időre újra aktiválódik! Éppen ezért, ha a fertőzés gyakran visszatér, vagy ha a tünetek súlyosak, érdemes orvoshoz fordulni a helyes diagnózis és kezelés felállítása érdekében.

Az ajakherpesz megelőzése

Az ajakherpesz megelőzéséhez fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan fertőz a vírus, és milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a terjedését. Ha az alábbi tanácsokat betartjuk, máris rengeteget tettünk azért, hogy megóvjuk magunkat és környezetünket a HSV-1 fertőzéstől.

Közvetlen kontaktus kerülése a fertőzött személyekkel

  • Próbáljuk meg elkerülni a közvetlen bőrkontaktust azokkal, akiknél az aktív herpesz tünetei láthatók, mint például hólyagok vagy sebek az ajkakon.
  • Ne osszuk meg a személyes tárgyainkat - főleg, amelyek érintkezhetnek a fertőzött személy szájával, bőrével - másokkal. Ilyen lehet az evőeszköz, a pohár az ajakbalzsam vagy a törölköző.

Megfelelő higiéniai szokások

  • Mossunk kezet rendszeresen szappannal és vízzel, különösen étkezés előtt vagy mielőtt az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz nyúlunk.
  • Használjunk kézfertőtlenítőt, amikor nincs lehetőség kézmosásra.

Életmód

  • Nagyon fontos a megelőzés szempontjából a kiegyensúlyozott étrend, az elegendő alvás és a rendszeres mozgás, amelyek mind hozzájárulnak az immunrendszered erősítéséhez, így segíthetik a vírus elleni harcot és csökkenthetik a tünetek súlyosságát.
  • Kerüljük a túlzott stresszt, ez ugyanis elősegítheti a vírus aktiválódását.

Ellenszerek

  • Jelenleg nincs vakcina az HSV-1 ellen.
  • Bár kifejezetten ellenszer nincs a vírusra, egyes pácienseim szerint a lizin és a C-vitamin kombinációja hatásosan veszi fel a harcot a kiújulással szemben, illetve a tünetek kezdeti szakaszában (a hólyagok megjelenése előtt) “herpesz-stop”-ként is alkalmazható.
  • Évente többször ismétlődő ajakherpesz esetén az orvos antivirális gyógyszereket írhat fel, hogy csökkentse a kitörések gyakoriságát és súlyosságát.

Az ajakherpesz kezelésének lehetőségei

A fent említett megelőzési stratégiák segíthetnek csökkenteni a herpesz terjedésének esélyét és minimalizálni a kialakulás kockázatát. Fontos azonban tudni, hogy még a legnagyobb óvintézkedések mellett is előfordulhat a fertőzés, ezért fel kell készülni a kezelési lehetőségekre is.

Az ajakherpesz kezelésekor alapvetően a tünetek enyhítése és a kiújulás gyakoriságának csökkentése lehet a legfőbb cél, mivel a vírust a szervezetből kiirtani - a tudomány jelen állása szerint - nem lehet.

Kezelés a kezdeti stádiumban

Az ajakherpesz kezelése a kezdeti stádiumban a leglátványosabb, ilyenkor ugyanis - ha gyorsan reagálunk - megakadályozható a hólyagképződés, ezzel pedig kiküszöbölhető minden olyan kellemetlenség, amit a hólyagok és a kisebesedés okozhat. Ehhez azonban nagyon ismernünk kell magunkat és azt, hogy milyen tünetekkel indul a herpesz. Ezek általában alig észrevehető bizsergések vagy apró szúró, viszkető érzés, amelyhez bőrpír társul. Ebben a nagyon kezdeti stádiumban igen jó hatásfokkal alkalmazható a már említett lizin és C-vitamin kombináció vagy például az acyklovir-hatóanyagtartalmú krémek vagy gélek.

Kialakult herpesz kezelése

A hólyagok megjelenését követően a fokozott higiéniára, a fertőzés terjedésének megakadályozására valamint a hólyagok, sebek kezelésére érdemes odafigyelni. Utóbbiban olyan szárító tulajdonságú hatóanyagok lehetnek a segítségünkre, mint a cink-oxid tartalmú krémek vagy a különféle fertőtlenítő hatású ecsetelők.

Súlyos herpesz kezelése

Nagy kiterjedésű, súlyos tüneteket okozó vagy érzékeny területen például szem környékén fellépő herpesz esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Ilyenkor a szakember szájon át szedhető vírusellenes gyógyszert is felírhat, amelyet meghatározott ideig kell alkalmazni. A szemet érintő fertőzéskor speciális szemcseppet is kaphat a beteg, de indokolt esetben akár intravénás kezelést is előírhat az orvos.

Bár a herpesz alapvetően nem egy súlyos betegség, időnként komolyabb problémák például agyvelőgyulladás okozója is lehet, így nem szabad félvállról venni a fertőzést.

Házi praktikák herpesz esetén

Természetesen, mint minden betegségnél, a herpesznél is akadnak olyan házi praktikák, amelyek bevethetőek a tünetek és a kellemetlenségek minimalizálása érdekében.

  • Helyezzünk hideg vagy jeges borogatást a fertőzött területre, így csillapíthatjuk a fájdalmat és csökkenthetjük a duzzanatot.
  • Kerüljük a savas, sós vagy csípős ételeket, amelyek irritálhatják a hólyagokat, illetve az olyan kemény ételeket, amelyek felsérthetik az érintett területet.
  • Igyunk sok folyadékot, hogy megakadályozzuk az ajkak kiszáradását.
  • Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, hogy támogassuk az immunrendszert és ezzel segítsük a gyógyulást.

Herpesz esetén tilos:

  • Nyalogatni, piszkálni az érintett területet.
  • Kiszúrni a hólyagokat.
  • Puszit adni, csókolózni.
  • Másokkal közös poharat, evőeszközt, törölközőt stb. használni.
  • Csecsemőkkel, gyerekekkel, terhes nőkkel, legyengült immunrendszerű emberekkel szoros kontaktusba kerülni.

Illetve, ami még nagyon fontos lehet, hogy a fertőzés első jeleinél cseréljük le a fogkefénket, majd a gyógyulást követően is tegyünk így!

Az ajakherpesz, bár gyakori és kellemetlen állapot, jól kezelhető a megfelelő információk és stratégiák birtokában. A korai felismerés, a tudatos megelőzés és az aktív kezelés mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a vírus hatásait.

Ha bármilyen kérdésed vagy aggodalmad merül fel, ne habozz tanácsot kérni egy szakembertől. 

Foglalj időpontot most!
Hogy megint bátran mosolyoghass! >
Időpontfoglalás