FB pixel

A szájüregi rák megelőzése, felismerése és kezelési lehetőségei

Ebben a bejegyzés egy nagyon komoly témát fogok tárgyalni: a szájüregi daganatokat. Talán meglepő, hogy egy dentálhigiénikus oldalán ilyen fajsúlyú probléma kerül szóba, de úgy gondolom, semmiképpen sem kikerülhető ez a tartalom, mivel hazánkban évente több ezer embernél diagnosztizálnak szájüregi rákot. A dentálhigiénikus pedig pont a szájüreg egészségének szakértője.
A szájüregi rák megelőzése, felismerése és kezelési lehetőségei

A szájüregi rák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, amely a szájüreg bármely részét érintheti, így például az ajkakat, a nyelvet, az ínyt, vagy a garat azon részét, amely közvetlenül a száj mögött helyezkedik el. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente több százezer embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, és bár ez az egyik legkönnyebben felfedezhető daganattípus, mégis az érintettek több mint egyharmada nem éli túl a betegséget. Éppen ezért kulcsfontosságú a rendszeres szájüregi kontroll, amely segíti az esetleges korai felismerést és így a terápia sikerét is.

A szájüregi rák kialakulása számos tényezőtől függ, beleértve a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a különböző vírusfertőzéseket, valamint az egészségtelen táplálkozást és a rossz szájhigiéniát. Ezen kockázati tényezők ismerete és megértése növelheti a megelőzés sikerességét és a korai felismerés esélyét is.

Okok és kockázati tényezők

A szájüregi rák kialakulásának pontos oka gyakran igen összetett, ám számos ismert kockázati tényező hozzájárulhat a betegség megjelenéséhez. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

Dohányzás és alkoholfogyasztás

A dohányzás az egyik legjelentősebb kockázati tényező, beleértve a cigaretta, a szivar, a pipa használatát illetve a dohány rágását is. A dohánytermékek összetevői károsítják a szájüreg nyálkahártyáját, ami hozzájárul a rákos sejtek kialakulásához.
Az alkoholfogyasztás szintén növeli a szájüregi rák kockázatát, különösen ha az érintett még dohányozik is. Az alkohol elősegítheti a dohányzásból származó káros anyagok mélyebb behatolását a szövetekbe, így fokozva a rák kialakulásának esélyét.

Vírusok 

Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy több vírus kockázati tényezőt jelenthet, ha a szájüregi daganatokról beszélünk. Ilyen például a HPV (humán papilloma vírus) bizonyos típusai, a HIV (humán immundeficiencia vírus), és a HSV (herpes simplex vírus).

Genetikai hajlam és egyéb környezeti tényezők

Bár a genetikai hajlam kevésbé domináns, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, bizonyos esetekben a családi előzmények növelhetik a szájüregi rák kialakulásának kockázatát. Illetve egyéb környezeti tényezők is - mint például, ha az ajkakat hosszú távon UV-sugárzásnak tesszük ki - növelhetik a rák kockázatát.

Életmód

Az egészségtelen táplálkozás, különösen az olyan étrend, amely kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, szintén hozzájárulhat a szájüregi rák kockázatának növekedéséhez, ahogyan a rossz szájhigiénia és a fogászati problémák (például a krónikus fogínygyulladás) is.

A szájüregi rák leggyakoribb tünetei és jelei

A szájüregi rák tünetei igen változatosak lehetnek, és gyakran hasonlítanak más, kevésbé súlyos állapotokhoz (pl. afta), ami megnehezítheti a korai felismerést. Éppen ezért (is), fontos, hogy rendszeresen járjunk fogorvoshoz, dentálhigiénikushoz, hiszen egy képzett szakember nagyobb eséllyel figyel fel a szájüregi daganatos megbetegedés kevésbé szembetűnő jeleire is. Emellett azonban az önvizsgálat sem elhanyagolható, főleg ha szokatlan vagy tartós tüneteket észlelünk. 

Mire érdemes fokozottan figyelni?

Fájdalom, érzékenység vagy diszkomfortérzet a szájban, az ajkakon vagy a torokban, amely nem múlik el.

  • Fájdalom, érzékenység vagy diszkomfortérzet a szájban, az ajkakon vagy a torokban, amely nem múlik el.
  • Nehézség vagy fájdalom rágás közben.
  • Nehézség vagy fájdalom nyelés közben.
  • Fehér vagy vörös foltok a szájüreg belsejében, az ajkakon vagy a nyelven.
  • Dudorok vagy duzzanatok a szájüregben, amelyek nem gyógyulnak.
  • Szokatlan sebek vagy fekélyek a szájban, amelyek nem gyógyulnak 2 héten belül.
  • Állandó torokfájás.
  • Idegentestérzet, gombóc a torokban.
  • Nehézség a száj nyitásában vagy mozgatásában.
  • Szájüregi vérzés, amelynek nincs nyilvánvaló oka.
  • Állandó rossz szájíz vagy rossz lehelet.
  • Foglazulás, fogvesztés nyilvánvaló ok nélkül.
  • Illeszkedési problémák olyan protéziseknél, amelyek korábban jól illeszkedtek.
  • Fogyás.
  • Fájdalom a fülben.
  • Nehézség vagy fájdalom a nyelés során.
  • Nyaki duzzanat vagy csomók.

Amennyiben a fenti tünetek bármelyike megjelenik és több mint két hétig tart, ajánlott orvoshoz fordulni, a korai diagnózis és kezelés ugyanis jelentősen növelheti a sikeres gyógyulás esélyét, ha valóban daganatos megbetegedés áll fenn. Ha nem, akkor pedig azt kell kideríteni, hogy milyen egyéb probléma okozza a kellemetlenséget.

Foglalj időpontot most!
Hogy megint bátran mosolyoghass! >
Időpontfoglalás

A szájüregi rák diagnosztizálása

A szájüregi rák diagnosztizálása több lépésből áll, amelyek célja a daganat jelenlétének, típusának és elterjedésének pontos meghatározása. Ezek a lépések segítenek az orvosnak a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozásában.

Az orvos elsőként megvizsgálja a szájüreget, az ajkakat, a nyelvet és a garatot, hogy megállapítsa fennáll-e bármilyen rendellenesség, például dudor, fekélyek vagy egyéb szokatlan elváltozások. Ezt követően ellenőrzésre kerülnek a nyaki nyirokcsomók és a száj környéki területek is. Daganatgyanú esetén endoszkópos vizsgálatot is végezhet az orvos. 

Amennyiben a szakember valami gyanúsat talál, szövettani mintavétel következik (biopszia), illetve igazolt rosszindulatú daganat esetén különféle képalkotó vizsgálatok (CT, MRI, PET) a rák méretének, helyének és az esetleges áttétek megállapításának érdekében. Az eredményeket egy többtagú bizottság, az onkoteam értékeli, akik egyben javaslatot tesznek a legmegfelelőbb kezelési stratégiával kapcsolatban is.

A szájüregi rák kezelési lehetőségei

A szájüregi rák kezelése több tényezőtől függ, többek között a rák típusától, elhelyezkedésétől, stádiumától, valamint a beteg általános egészségi állapotától és preferenciáitól. A leggyakoribb kezelési lehetőségek:

  • Műtét
  • Sugárterápia
  • Kemoterápia
  • Célzott terápia
  • Immunoterápia

A fenti lehetőségekkel párhuzamosan folyamatosan zajlanak kutatások új kezelési módszerek és terápiák fejlesztésére. A modern gyógyszerek, az orvoslás fejlődése és az új klinikai vizsgálatok lehetőségeket nyújtanak a betegek számára egy hatékonyabb kezelésre és a túlélési arányok növelésére.

Megelőzés a szájüregi rák területén

A szájüregi daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, hiszen ez nagyban csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát a szájban. Mire érdemes figyelni? 

Dohányzás és dohánytermékek kerülése

A dohányzás az egyik legnagyobb kockázati tényező a szájüregi rák kialakulásában. A dohányzás és minden dohánytermék - beleértve a rágódohányt és az e-cigarettát is - kerülése jelentősen csökkentheti a rák kockázatát.

Mértékletes alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás nagyban növeli a szájüregi rák kialakulásának esélyét. A mértékletes alkoholfogyasztás vagy az alkohol teljes elhagyása hozzájárulhat a kockázat csökkentéséhez.

HPV védőoltás

A humán papillomavírus (HPV) bizonyos típusai összefügghetnek a szájüregi rák kialakulásával. A HPV elleni védőoltás, különösen a fiatalok esetében, csökkentheti a kockázatot.

Egészséges táplálkozás

Az antioxidánsokban gazdag étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, hozzájárulhat ahhoz, hogy általánosságban egészségesebbek legyünk és segíthet csökkenteni a szájüregi rák kockázatát is.

Napvédelem

A fényvédelem alapvetően nagyon fontos a bőr daganatos megbetegedései szempontjából, de az ajkak érzékeny bőrét különösen érdemes óvni a nap káros sugaraitól - ezzel sokat tehetünk az ajkakon kialakuló rákos megbetegedések megelőzéséért. Tehát főleg nyáron, használjunk UV-szűrős ajakbalzsamot és ne tartózkodjunk hosszasan a tűző napon.

Rendszeres szájüregi vizsgálatok

A fogorvosi és dentálhigiénés kontroll segíthet a korai stádiumú elváltozások felismerésében, amikor még hatékonyabban kezelhetők az esetleges problémák.

Szájhigiénia 

Az alapos és rendszeres fogmosás, a fogselyem használat és a szájvíz alkalmazása segít megelőzni a szájüregi betegségeket és fenntartani a száj egészségét.

Felelős szexuális magatartás

Mivel a HPV bizonyos típusa - amely esetlegesen szájüregi rákhoz vezethet -, szexuális úton terjed, a felelős szexuális magatartás csökkentheti a fertőzés kockázatát.

A szájüregi rák komoly egészségügyi kihívást jelent világszerte, de az egészségtudatos döntések, a rendszeres orvosi és fogászati ellenőrzések, valamint az egészséges életmód mind hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkentsük a szájüregi daganatok megjelenésének kockázatát.

Kezdd már ma az egészséged védelmét azzal, hogy proaktív vagy a megelőzésben és bejelentkezel egy alapos dentálhigiénés ellenőrzésre.**

Foglalj időpontot most!
Hogy megint bátran mosolyoghass! >
Időpontfoglalás