FB pixel

7 tipp: így csökkentsd a fogszuvasodás kockázatát!

Az ünnepi asztalok bőséges kínálata hatalmas csábítás mindenki számára, így a karácsonyi időszakban nem nehéz túlzásba esni a cukros és savas ételek, valamint italok fogyasztásával. Ha téged is aggaszt, hogy esetleg mindez nyomot hagy a fogaidon, akkor érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnod.
7 tipp: így csökkentsd a fogszuvasodás kockázatát!

Karácsony közeledtével egyre többet gondolunk a meghitt családi pillanatokra és persze az ünnepi falatokra. Ennek a szép időszaknak azonban akad árnyoldala is: a savas, cukros ételek és italok fogyasztása jelentősen megugrik, ami a fogainkat is károsíthatja. Főleg, mert ilyenkor sokan a szájhigiéniát szintén lazábban kezelik. Ebben a bejegyzésben néhány egyszerű tippet osztok meg veletek, amelyek betartásával sokat tehettek azért, hogy a fogaitok a karácsonyi időszakban is egészségesek maradjanak.

7+1 tipp a fogaink egészségéért

1.) Cukorfogyasztás csökkentése és alternatívák keresése

A karácsonyi édességek, mint a bejgli, a mézeskalács és a forró csokoládé, bár ízletesek, sajnos rengeteg cukrot tartalmaznak. A cukor a szájban lévő baktériumokkal együtt savat termel, ami gyengíti a fogzománcot és elősegíti a fogszuvasodást. 

Ezért fontos, hogy tudatosan csökkentsük a cukorbevitelt az ünnepek alatt. Hogyan? 

Például válasszunk kisebb szelet süteményt, csak egyféle édességet kóstoljunk meg az ünnepi asztalnál vagy kérdezzük meg, van-e esetleg cukormentes/édesítőszeres alternatíva. 

2.) Időzítés

Ha édességet szeretnénk fogyasztani, próbáljuk meg azt az étkezések utánra időzíteni, amikor a nyálelválasztásunk bőségesebb, ez ugyanis segít semlegesíteni a szájban lévő savakat.

3.) Megfelelő szájhigiénia fenntartása

Tény, hogy a legtöbben a karácsonyi időszakban szabadságra mennek, ám egyáltalán nem törvényszerű, hogy a fog- és szájápolási szokásainkat is vakációzni küldjük. Az ünnepek alatt gyakran megváltozik a napi rutinunk - például a késő estig tartó családi vacsorák és partik, valamint a fáradtság gyakran csábít hanyagabb fogmosásra és a fogselyem elhagyására. Ez azonban nagy hiba! 

Az ünnepek alatt ugyanúgy fontos a napi kétszeri fogmosás és a fogselymezés, mint a hétköznapokban! Ha azt vesszük észre, hogy hajlamosak vagyunk elhagyni a fogmosást, amikor későn érünk haza, vigyünk magunkkal a vendégségbe utazó fogápolási készletet, ami tartalmaz egy mini fogkefét, egy mini fogkrémet és fogselymet is. 

Ez bármelyik női táskába elfér és mielőtt elbúcsúzunk a házigazdától, ki tudunk vele szaladni a mosdóba, hogy elvégezzük az esti rutint. Így otthon már ezzel nem kell bíbelődnünk. 

4.) Rágózás

Ha úgy érezzük, hogy nem akarunk vagy nem tudunk a vendégségben fogat mosni, ne erőltessük! Helyette az étkezések után kapjunk be egy cukormentes rágógumit. A rágó ugyanis serkenti a nyálelválasztást, és így természetes módon segít mind megtisztítani a fogakat, mind pedig megelőzni a savas környezet kialakulását a szájban. 

Azt azért ne felejtsük el, hogy a rágózás nem helyettesíti az alapos fogmosást, tehát legalább lefekvés előtt szánjunk időt a szájápolási rutinunkra!

5.) Vízivás

A szervezet hidratálása alapvetően nagyon fontos, ám a fogaink egészségének megőrzésében is jelentős szerepet játszhat a vízivás. Az ünnepek idején fokozottan figyeljünk arra, hogy minél gyakrabban és minél több vizet igyunk, különösen édes vagy savas ételeket, italok fogyasztása után, mivel a víz segít eltávolítani az ételmaradékokat és semlegesíteni a szájban lévő savakat.

6.) Egészséges karácsonyi csemegék 

Tudom, hogy az év utolsó heteiben főszerepet kapnak a finom falatok és nem is mondom, hogy utasítsuk vissza a nagyi mákos bejglijét, de azért ezekben a hetekben is próbáljunk odafigyelni arra, hogy amikor nem vagyunk éppen vendégségben, akkor igyekezzünk inkább a fogainkra kevésbé káros ételeket és italokat fogyasztani. 

A hagyományosan cukros kemény, vagy ragadós csemegék helyett érdemes olyan alternatívákat választani, mint a zöldséges mártogatók, a friss gyümölcsök, magvak illetve az édesítőszerrel készült sütemények. Ezek nemcsak a fogszuvasodás megelőzésében segíthetnek, hanem az ünnepek alatt gyakran felszaladt plusz kilókat is mérsékelhetik.

7.) A stressz és annak hatása a fogakra

Végül, de nem utolsósorban pedig hadd szóljak egy olyan tényezőről, ami valószínűleg neked sem jut eszedbe, ha a fogakat károsító körülményekre gondolsz. Ez pedig a stressz! De mégis hogy jön ez ide? 

Nos, úgy, hogy bár az ünnepi időszak általában örömteli, gyakran mégis rengeteg stresszel jár - legyen szó az ajándékvásárlásról, a családi összejövetelekről, a karácsonyi menü megtervezéséről vagy csak az év végi hajráról. A stressz pedig, akár hisszük, akár nem, negatívan befolyásolhatja a fogak és az íny egészségét. Például fogcsikorgatást vagy szorítást okozhat, ami károsíthatja a fogzománcot, sőt akár állkapocsfájdalmakkal is járhat. A stressz kezelése tehát nemcsak az általános egészségünk, hanem a fogaink épségének megőrzése szempontjából is kulcsfontosságú. 

Éppen ezért ilyenkor is figyeljünk oda a stresszkezelésre: meditáljunk, relaxáljunk és végezzünk olyan tevékenységeket - séta, olvasás, sport -, amelyek kikapcsolnak és örömet okoznak.

Fogorvosi ellenőrzés és sürgősségi ellátás az ünnepek alatt

A karácsony és a szilveszter az év egyik legszebb és legkülönlegesebb időszaka, amit mindenki békében és nyugalomban szeret tölteni. Semmiképpen sem fájós foggal vagy egyéb szájbetegségekkel. Így kiemelten fontos, hogy ilyen szempontból is felkészüljünk az ünnepekre, hiszen ha ekkor történik valami probléma, akkor azt sokkal nehezebb orvosolni, mint a hétköznapokban. 

A fogorvosunk ugyanis karácsony napjaiban valószínűleg szabadságon lesz, így előfordulhat, hogy az ellátásunkra sem kerülhet sor azonnal. 

Éppen ezért az ünnepeket megelőző hetekben érdemes ellátogatni egy alapos fogászati kontrollra, hogy az esetleges problémákat még időben felfedezhesse a szakember, illetve egy professzionális fogkő-eltávolítás és tisztítás is hasznos lehet, ezek a kezelések ugyanis segíthetnek megelőzni a fogínybetegségeket és fenntartani a fogak egészségét.

Szintén jó, ha tájékozódunk arról is, hogy egy esetleges fogászati probléma esetén kihez fordulhatunk. Rendel-e az orvosunk az ünnepek alatt, és ha nem, akkor helyette hova mehetünk, melyik a körzetes sürgősségi klinika, amelyre bármikor elszaladhatunk váratlan vészhelyzet esetén?

Remélem, erre senkinek sem lesz szüksége, de jobb felkészülni minden eshetőségre!

Ha te is szeretnéd nyugodtan élvezni az ünnep minden örömét, akkor jelentkezz be hozzám egy dentálhigiénés kontrollra és tegyünk együtt azért, hogy semmi ne zavarhassa meg december utolsó heteinek önfeledt hangulatát!

Ünnepek előtti fogászati kontroll
Hogy az ünnepeket nyugodtan élvezhesd! >
Időpontfoglalás

---

fotó: pexels.com