FB pixel

10 őszi étel, amely védi a fogak és az íny egészségét

Az ősz nemcsak a hidegebb időt hozza magával, hanem olyan finom és tápláló ételeket is, amelyek képesek megvédeni a fogainkat és az ínyünk egészségét. Tudtad, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök, mint az alma vagy a tökmag, nemcsak finomak, de segítenek abban is, hogy szebb és egészségesebb legyen a mosolyod? Fedezd fel, mely őszi ételek erősítik a fogzománcot és nyújtanak védelmet az ínybetegségekkel szemben.
10 őszi étel, amely védi a fogak és az íny egészségét

A hűvös idő beköszöntével az étrendünk is változik. Táplálóbb, melegebb ételekre vágyunk, a szervezetünknek pedig megnövekedik a vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Szerencsére ez a szezon tele van olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel, csonthéjasokkal és fűszer- valamint gyógynövényekkel, amelyek nem csupán az immunrendszerünket, de a fogaink és az ínyünk egészségét is védik. Ebben a bejegyzésben olyan őszi ételeket gyűjtöttem össze nektek, amelyek természetes módon támogatják a jó szájhigiéniát és még finomak is.

Mit együnk, igyunk ősszel, hogy a fogaink egészségesek maradjanak?

Az őszi élelmiszerek fogazatra gyakorolt hatásuk alapján különböző csoportokba sorolhatók. Míg egyesek aktívan erősítik a fogzománcot és építik a fogak szerkezetét, mások természetes tisztítóként működnek. Nézzük meg részletesen, hogy melyik étel milyen módon járul hozzá a fogaink egészségéhez!

egészséges fogak

▶ Fogzománcerősítők

A fogzománc a testünk legkeményebb szövete, ugyanakkor megfelelő tápanyagbevitel szükséges az egészségének fenntartásához. Az alábbi ételek kifejezetten gazdagok azokban az ásványi anyagokban és vitaminokban, amelyek nélkülözhetetlenek a fogzománc újraépüléséhez és megerősítéséhez:

Étel Fő hatóanyagok Előnyök Fogyasztási javaslat
Sajt Kalcium, foszfor, fehérje • Erősíti a fogzománcot
• Szabályozza a száj pH-értékét
• Véd a fogszuvasodástól
Naponta 30-50g kemény sajt
Teljes kiőrlésű gabonák Magnézium, B-vitaminok, vas • Erősíti a fogszerkezetet
• Serkenti a nyáltermelést
• Támogatja az íny egészségét
Napi 2-3 adag teljes kiőrlésű termék
Tökmag Cink, fehérje • Erősíti a fogzománcot
• Természetes védelem
• Stimulálja a nyáltermelést
Napi 30g hántolatlan tökmag

Sajt

A sajt szintén nagyon jó a fogaknak. A benne található kalcium, foszfor és fehérje együttesen segítenek abban, hogy a fogzománc erősebb és ellenállóbb legyen, ráadásul a szájüreg ph értékét is pozitívan befolyásolják, így a kemény sajtok fogyasztása kifejezetten hatékony fegyver lehet a fogszuvasodás megelőzésében.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek sok magnéziumot tartalmaznak, a magnézium pedig kiválóan erősíti a fogakat. Nem mellesleg pedig az ilyen ételek gazdagok B-vitaminban és vasban is, amelyek az íny egészségét támogatja.

Tökmag

A tökmag nemcsak finom rágcsálnivaló, de tele van cinkkel is, ami kulcsfontosságú a fogak és az íny egészsége szempontjából. A cink erősíti a fogzománcot, így segít a fogszuvasodás megelőzésében. 

▶ Természetes tisztítók

Bizonyos ételek természetes "fogkefeként" működnek: vagy mechanikai úton tisztítják a fogakat, vagy olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek aktívan küzdenek a lepedék és a káros baktériumok ellen. Íme a leghatékonyabb természetes tisztítók:

Étel Hatásmechanizmus Előnyök Fogyasztási javaslat
Alma Mechanikai tisztítás • Természetes fogkefe hatás
• Fokozott nyáltermelés
• Enyhe fehérítő hatás
Napi 1-2 alma, lehetőleg étkezés végén
Zöld tea Kémiai tisztítás • Antibakteriális hatás
• Gátolja a plakkot
• Megelőzi a fogkövet
Napi 2-3 csésze, cukor nélkül

Alma

Az alma az egyik legjobb természetes "fogkefe". A harapás és rágás serkenti a nyáltermelést, ami természetes módon védi a fogakat, mivel a nyál segít eltávolítani az ételmaradékokat és a plakkot, valamint semlegesíti a szájban található savakat. 

Zöld tea

A zöld tea az egész szervezet számára nagyon hasznos, hiszen gazdagon tartalmaz antioxidánsokat. A katechin nevű típus, ezen belül is az EGCG azonban a fogakra is kifejezetten jó hatást gyakorol, mivel antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát felveszi a harcot a szájban lévő baktériumok ellen, megakadályozva a plakkok képződését és a fogszuvasodást. Sőt a rendszeres zöldtea-fogyasztás még a fogkő kialakulását is gátolhatja.

Foglalj időpontot most!
Jelentkezz be még ma fogzománc ellenőrzésre! >
Időpontfoglalás

Mit együnk, igyunk ősszel, hogy az ínyünk egészséges maradjon?

Az egészséges fogak mellett az íny megfelelő állapota is kulcsfontosságú a szájüreg egészségének megőrzésében. Az ínyproblémák és gyulladások megelőzésében, illetve kezelésében természetes szövetségeseink lehetnek bizonyos ételek, gyógynövények és fűszerek. Tekintsük át, melyek a leghatékonyabb természetes megoldások!

egészséges fogíny

▶ Gyulladáscsökkentők és ínyvédők

Az ínygyulladás és az ínybetegségek megelőzésében kiemelkedő szerepet játszanak azok az élelmiszerek, amelyek gazdag antioxidáns- és vitaminforrások. Ezek az összetevők nem csak a gyulladások ellen veszik fel a harcot, de erősítik is az íny szöveteit:

Étel Fő hatóanyagok Előnyök Fogyasztási javaslat
Áfonya C-vitamin, antioxidánsok • Csökkenti a gyulladást
• Erősíti az ínyt
• Védi a szöveteket
Napi 100-150g friss vagy fagyasztott
Leveles zöldségek Folsav, kalcium, K-vitamin • Megelőzi az ínybetegségeket
• Erősíti a fogakat
• Támogatja a véralvadást
Napi 150-200g változatos zöldség

Áfonya

Az áfonya magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma csökkenti a gyulladásokat, és védelmet nyújt az ínybetegségekkel szemben. Fontos azonban, hogy akármilyen formában is fogyasztjuk az áfonyát (friss, aszalt, liofilizált stb.), sose cukrozzuk meg vagy válasszunk cukrozott változatot, mivel a cukor negatív hatással lehet a fogakra és az ínyre​.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek, mint amilyen a kelkáposzta vagy a spenót kiváló folsav- és kalciumforrások. A folsav segít megelőzni az íngyulladást és támogatja az íny egészségét​, a kalcium pedig erősíti az íny mellett a fogakat is.

▶ Természetes gyógynövények és fűszerek

A természet patikája számos olyan fűszernövényt kínál, amelyek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén hatékonyan támogatják a szájüreg egészségét. Ezek a mindennapi konyhában is könnyen használható természetes gyógymódok:

Fűszer Fő tulajdonságok Előnyök Alkalmazási javaslat
Fahéj Antibakteriális vegyületek • Csökkenti az íngyulladást
• Frissíti a leheletet
• Fertőtlenítő hatás
Napi 1-2 teáskanál ételekbe
Kurkuma Kurkumin • Erős gyulladáscsökkentő
• Természetes fertőtlenítő
• Csökkenti az ínyvérzést
Napi 1-2 teáskanál ételekbe vagy teába

Fahéj

A fahéj jól ismert antibakteriális tulajdonságairól, amelyeket a szájhigiéniával kapcsolatban is alkalmazhatunk, ugyanis a fahéj csökkenti az íngyulladást és javítja a szájüreg általános egészségét. Egy kis fahéjjal fűszerezve az ételeinket nem csak plusz ízeket adhatunk nekik, hanem természetes módon és egyszerűen fenntarthatjuk az íny egészségét​ is.

Kurkuma

A kurkuma szintén remek gyulladáscsökkentő, így az íny egészségével kapcsolatban is jól alkalmazható. Sőt nem csupán a gyulladást csökkenti, hanem fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

▶ Omega-3 források

Az omega-3 zsírsavak különleges szerepet töltenek be a szájüregi egészség fenntartásában. Ezek a zsírsavak nem csak általános gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, de segítik a sérült szövetek regenerálódását is:

Étel Fő hatóanyagok Előnyök Fogyasztási javaslat
Lazac Omega-3 zsírsavak, D-vitamin • Csökkenti a gyulladást
• Véd a fertőzésektől
• Gyorsítja a gyógyulást
Heti 2-3 alkalom, 150g/adag

Lazac

A lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek segíthetnek abban, hogy a száj ellenállóbbá váljon az ínyfertőzésekkel szemben, illetve már meglévő ínybetegség esetén elősegítheti a gyorsabb gyógyulást.

Baj van a fogínyeddel? Foglalj időpontot még ma!
Ne hagyd, hogy komoly gond legyen belőle! >
Időpontfoglalás

Az ősz a változás időszaka. Változik a táj, változik a hőmérséklet és változnia kell az étkezésünknek is. A táplálkozásunkkal segíthetjük fogaink és ínyünk védelmét, így érdemes olyan ételeket választani, amelyek nemcsak ízletesek, hanem a szervezetünknek is jót tesznek. A fogaink és az ínyünk egészségéért fogyasszunk bőven a felsorolt szezonális élelmiszerekből, de arról se feledkezzünk meg, hogy a megfelelő étrend nem helyettesítheti a következetes szájápolási rutint és a rendszeres fogorvosi, dentálhigiénés kontrollt.

Jelentkezz be még ma dentálhigiénés kontrollra!

Szeretnék hírlevelet kapni a legjobb ajánlatokról, újdonságokról, akciókról!