FB pixel

Guided Biofilm Therapy

The latest, new generation of teeth cleaning technology!

What does GBT mean?

Guided Biofilm Theraphy (GBT) is a new Swiss innovation that has allowed dental hygienists to transform the patient experience by exchanging old-school methods for a revolutionary system that offers a lifetime of pain-free and fear-free oral healthcare for all ages. 

 

GBT is highly effective, minimally invasive and gentle, meaning that people with gum disease, braces, crowns, bridges, veneers and implants are eligible for treatment. These procedures are so gentle they can be used on natural teeth, restorations, orthodontic braces, implants, the tongue and gums.

Mitől más ez a hagyományos módszerhez képest?

Mitől más ez a hagyományos módszerhez képest?

GBT uses AirFlow technology to remove all bacteria (biofilm) in the mouth that contribute to tooth decay and gum disease, while reducing your time in the hygienist chair from 20 to just 7 minutes.

GBT is a great option for those who want to remove all stains resulting from coffee, tea, wine and tobacco consumption, and should be done before receiving tooth whitening to achieve better results.

How does Guided Biofilm Therapy (GBT) work?

How does Guided Biofilm Therapy (GBT) work?

 • The mouth is checked to identify any dental decay or gum disease. This allows the hygienist to assess your treatment needs.
 • Teeth are disclosed with a dye that makes biofilm visible. You are then shown any problem areas, which will help to personalise your oral hygiene routine. The colour will also guide the biofilm removal.
 • Depending on your needs, a combination of up to three cleaning systems are used to gently remove biofilm, staining and light deposits. These procedures are so gentle they can be used on natural teeth, restorations, orthodontic braces, implants, the tongue and gums.
 • The final check ensures all biofilm and deposits have been removed and screens one last time for any decay. Teeth are then protected with a fluoride seal.
 • Based on your oral hygiene and a risk assessment, your next appointment will be scheduled. This is usually between 3 to 6 months.

 Air-Flow Max rendszer alkalmazásával 100%-os, míg a hagyományos polírkefés polírozással csupán 85%-os lett a plakk mentesség.

Why you need hygiene appointments

Our teeth are covered in a sticky and colourless film made up of bacteria, known as biofilm. If this biofilm is not removed, it can build up around the area between the teeth and the gums, resulting in gum disease (the first sign of which is bleeding gums). The bacteria in biofilm can also break down enamel when it comes in contact with sugary foods and drinks, ultimately causing tooth decay.

Today’s technology enables patients to have effective and pain-free professional dental hygiene care.

Milyen esetekben érdemes a Biofilm terápiát választani?

Milyen esetekben érdemes a Biofilm terápiát választani?

Airflow Prophylaxis Master készülék – a legkorszerűbb szájhigiéniás eszköz.

A svájci EMS Airflow Prophylaxis Master készülék segítségével egy fájdalommentes és nagyon kíméletes polírozási protokoll segítségével tisztítjuk meg a fogakat a fogkőtől, lepedéktől és a legapróbb elszíneződésektől. A készülék ma a világ legkorszerűbb dentálhigiéniás eszköze, melynek segítségével az úgynevezett Irányított Biofilm Terápiát (Guided Biofilm Therapy®) végezzük.

 • Ha szeretnél részese lenni a mai legmodernebb szájhigiéniai kezelésnek. Ha kipróbáltad, már nem akarod a klasszikus fogkőeltávolítási eljárást!
 • Egészséges fogak megőrzése: Idejében szeretnéd megelőzni a fogszuvasodást és a fogkőképződést, vagy a fogágybetegség kialakulását.
 • Fontos számodra a szájüregi egészség hosszú távú megőrzése.
 • A fogpótlások, implantátumok, fogtömések élettartamának meghosszabbítása a cél.
 • Szeretnél részese lenni a mai legmodernebb szájhigiéniai kezelésnek.
 • Ha fogágybetegségben szenvedsz és szeretnéd a fogaid minél tovább egészségesen megőrizni. Az EMS készüléket és az Irányított Biofilm Terápiát előszeretettel alkalmazzák a parodontológiai szakterületen többek között azért, mert az Airflow PLUS por az íny alatt lerakódott biofilmet is képes hatékonyan és kíméletesen eltávolítani egy speciális , ún. perioflow fúvóka segtségével akár 9 mm mélységig is.
 • Fogszabályozó kezelés alatta nehezen tisztítható területeket szeretnéd karban tartani. Ebben az esetben is a leghatékonyabb megoldás az Airflow Max.
 • Nincs többé polírozó gumi, nincs többé polírkefe, nincs többé paszta
 • Ínyrecesszió kezelése: A biofilm eltávolítása ínyrecessziós kezelés esetén is maximális kényelmet, és a klasszikus kezeléshez képest teljesen fájdalommentes érzetet nyújt.
 • Fogpótlások megóvása: implantátumok, koronák, héjak, hidak esetében is a legjobb fogtisztítási eljárás, anélkül, hogy a titán, vagy kerámia felszínek megsérülnének.
 • Peri-implantitis kezelése – Az implantátum körüli, íny alatt keletkezett gyulladás (peri-implantitis) is hatékonyan, minimális vérzéssel kezelhető PERIOFLOW PLUS porral, valamint egy specális, implantátumokon kialakult fogkő eltávolítására alkalmas piezon fej, a Piezon PI segítségével.
Henriett

A beautiful smile is the best investment!

Book an appointment for an oral hygiene treatment now!

Irányított Biofilm Terápia (GBT) kezelések

GBT GOLD kezelés

Az alap szájhigiénés kezelés egy teljes körű ellátás, ami a szájhigiéniás tanácsadástól kezdve, a fájdalommentes fogkő eltávolításig terjed (NO PAIN technológia), amelyet mind az alsó, mind a felső fogíven végzünk az Irányított Biofilm Terápia segítségével. Ez a kezelés magában foglalja az ínygyulladás megelőzését és kezelését, a fogközök alapos tisztítását, és a fog- és szájtisztító eszközök személyre szabását is. Végül, de nem utolsósorban, segítünk kialakítani és elsajátítani az egyéni szájápolási rutint, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a száj egészsége. Részletek»

GBT DIAMOND kezelés

A Diamond kezelés során a gondos ápolásra helyezzük a fő hangsúlyt. Ez a kezelés magában foglalja a szájhigiénés tanácsadást, a fájdalommentes, Irányított Biofilm Terápia által támogatott fogkő eltávolítást (NO PAIN technológia) mind az alsó, mind a felső fogíven, az ínygyulladás megelőzését és kezelését, a fogközök alapos tisztítását, és a fog- és szájápolási eszközök személyre szabását, valamint a személyre szabott szájápolási tanácsadást. A kezelés utolsó lépéseként pedig extra gondoskodást nyújtunk az ínynek hialuronsavval, E-vitaminnal és probiotikummal, hogy fokozzuk az egészségmegőrzést. Ennek eredményeként a páciensek nem csak ragyogóan fényes fogakkal távoznak, de az egészséges, plakk- és fogkőmentes fogazat és íny hosszú távú fenntartása is biztosított. Részletek »

GBT FOR SMOKERS kezelés

Ez a komplex kezelés kifejezetten a rendszeresen dohányzó páciensek számára ajánlott, akiknél gyakran előfordulnak makacs elszíneződések, rárakódások és a nikotin által okozott nyomok a fogakon. A kezelés magába foglalja a szájhigiénés tanácsadást, a fájdalommentes, Irányított Biofilm Terápia segítségével történő fogkő eltávolítást (NO PAIN technológia) mind az alsó, mind a felső fogíven, az ínygyulladás és ínysorvadás megelőzését és kezelését, a fogközök alapos tisztítását, valamint a fog- és szájtisztító eszközök személyre szabását. Továbbá, a kezelés része az íny hialuronsavval, E-vitaminnal és probiotikummal történő extra táplálása is, ami hozzájárul az íny egészségének megőrzéséhez. Végül pedig segítünk a páciensnek kialakítani és megismertetni vele az egyéni szájápolási rutint, ami hozzásegít a hosszú távú szájhigiénia fenntartásához. Részletek »

GBT KIDS kezelés

Létfontosságú, hogy gyermekeinket már korai életkoruktól kezdve megtanítsuk a helyes fogmosás technikáit, rávilágítsunk annak fontosságára és ösztönözzük őket az önálló fogápolásra. A kezelés során bemutatom a helyes fogmosási technikákat, ötleteket adok a fogápolás játékos és kreatív megközelítéséhez, mert a fogmosás is lehet szórakoztató! Az időpont során állapotfelméréssel kezdünk, játékos módon plakkot festünk, majd az Irányított Biofilm Terápia segítségével megtisztítjuk a kis fogakat a lepedéktől, plakktól és az esetleges fogkövektől. Megismerkedünk a fogselyem használatával is, végül pedig fényesen polírozott fogakkal, valamint hasznos fogmosási és fogápolási tanácsokkal távoznak a gyerekek. Részletek »

Hogyan történik az Irányított Biofilm Terápia kezelés lépésről lépésre?

 A GBT protokollja 8 lépésből áll.

1. Felmérés

Minden kezelés előtt az első és legfontosabb lépés a felmérés. Ez a GBT protokoll első lépése. Fontos, hogy lássuk és szemügyre vehessük a fogaid és teljes szájüreged állapotát, diagnosztizálhassuk a fogak vagy az implantátumok valamint a lágyrészek állapotát, felmérhessük a fogszuvasodás kockázatát. Ezek aztán mind meghatározzák, hogy melyek a legmegfelelőbb – ha szükséges – további fogászati kezelések a számodra.

2. A biofilm láthatóvá tétele

 Az applikáció segítségével megjelenítjük a szabad szemmel nem látható dentális plakkot vagyis a biofilm réteget, mely supragingivális területen (tehát a kemény felszíneken) alakul ki, úgy, mint a fogakon, implantátumokon, fogpótlásokon, fogszabályzó készülékeken egyaránt.
Miért festjük meg a biofilmet?
Azért, mert szabad szemmel nem látható. Az Irányított Biofilm Terápia célja a biofilm 100%-ban való eltávolítása. Ha a szabad szemmel nem látható biofilmet láthatóvá tesszük, akkor gyorsabban és hatékonyabban távolíthatjuk el azt. WHAT YOU SEE IS WHAT YOU REMOVE. Valamint a motiváció, Oral Hygiene Instruction (OHI) alapján. Amit nem látsz, arról nehezebben hiszed el, hogy ott van. Amikor megfestjük, akkor a különféle színek jelzik, mi mióta van a szájüregedben. Ha a festéseket eltávolítottuk, a biofilmet is eltávolítottuk.

3. Airflow®

Az Airflow plus por az első csúcstechológiás por, ami minimálisan invazív módon tünteti el a biofilmet és az éretlen fogkövet, minden fajta felületről: zománcról, dentinről, lágyszövetről, restaurációról, fogszabályzó berendezésről és az implantátum felületről. Az eritritol alapú molekula egyedi felhasználást biztosít mind supra- mind subgingiválisan (íny feletti és íny alatti területen egyaránt).

4. Perioflow®

Az Irányított Biofilm Terápia során szükség esetén a mélyebb tasakokat vagy az implantátumok felületét is letisztítjuk. Forradalmian egyszerű, hatékony és kíméletes módja ezen területek tisztításának. 

5. Ultrahangos fogkőeltávolítás az eredeti PIEZON technológiával

Az eredeti PIEZON technológia lényege a kíméletesség, maximális hatékonyság a szövetek megóvása mellett. A lineáris vibráció intelligens visszajelzéssel fájdalommentes kezelést (NO PAIN technology) tesz lehetővé. Ez a fogkőeltávolítás már nem jár többé kellemetlen érzéssel, nincs több fájdalom, ugyanis a PIEZON feje csak akkor működik, amikor a fogkővel találkozik, így elkerülhetjük az ép fogfelszínek fölösleges érintését és ezáltal a fölösleges fájdalmat.

6. Ellenőrzés

Az elvégzett tisztítás után gondosan megnézzük, hogy minden terület megfelelően tiszta lett-e és ez Veled együtt is ellenőrizzük. Láthatod a kézi tükörben, mennyiben lettek még szebbek a fogaid, mint az eddigi megszokott klasszikus fogtisztítás után. Megbeszéljük azt is, van-e esetleg egyéb fogászati kezelésre szükséged.


7. Instruálás és motiválás

A jövőben nélkülözhetetlen megfelelő szájápolást alaposan és részletesen megbeszéljük Veled, majd a gyakorlatban használt eszközöket megmutatjuk, egyénileg bemérjük és javaslatot teszünk használatukra. Úgy mész el a rendelőből, hogy pontosan jól tudod, miket használj és hogyan.

8. Visszahívás

Álláspontunk szerint az egészséges ügyfél = boldog ügyfél, ezért minden alkalommal egyénileg beszéljük meg, mikor szükséges kontroll vizsgálatra jönnöd ahhoz, hogy megelőzhessük komolyabb fogászati problémák kialakulását. Megbeszéljük a következő GBT időpontodat, és ha kéred, észben is tartjuk és hívunk, amikor már aktuális lesz.

Pácienseim véleménye

 „Létezik fájdalommentes fogtisztítás és fogkőleszedés. Én sem hittem el. Korábban egész sok órát tartottam fogorvos hallgatóknak az egyetemen az orvosi kommunikációról és pszichológiáról. Tudom mennyire félnek az emberek ezektől a kezelésektől. Ezért ajánlom Henit!”

- Knapek Éva, klinikai szakpszichológus -

Én és a Guided Biofilm Therapy

Én és a Guided Biofilm Therapy

A Guided Biofilm Therapy szakmai tanulmányaimat 2019-ben szereztem a Front-Dent hivatalos magyarországi forgalmazó cég szervezése kereteiben Dr. Borzási Imre vezető fogszakorvostól, illetve teszem ezt a mai napig folyamatosan, valamint Dr. Kemper Róbert és Dr. Komarek Edit által tartott szakmai továbbképzésein folyamatosan képzem magam az EMS Airflow Prophylaxis Master készülékkel történő biofilm eltávolítás témakörében. Dr. Kemper Róbert a Swiss Dental Academy által képzett okleveles magyarországi GBT oktató.