FB pixel

Így mentheti meg a gyökérkezelés a mosolyodat!

A gyökérkezelés kifejezést hallva a legtöbb emberben szorongás és félelem ébred, pedig ez egy kulcsfontosságú beavatkozás lehet bizonyos fogak megtartása érdekében. Ebben a blogbejegyzésben szeretném eloszlatni a gyökérkezeléssel kapcsolatos tévhiteket, bemutatni a folyamatot és tisztázni, mikor és miért lehet szükség erre az eljárásra.
Így mentheti meg a gyökérkezelés a mosolyodat!

A gyökérkezelés nem ördögtől való dolog, sőt! Ez az eljárás lehetővé teszi a fog megmentését, megakadályozva annak elvesztését és a környező szövetek további károsodását. A gyökérkezelés tehát “életmentő” beavatkozás lehet a fogaink számára, ráadásul a modern fogászati technológiáknak köszönhetően ma már minimális kellemetlenséggel járhat. Szóval félelemre semmi ok!

Mi az a gyökérkezelés és miért van rá szükség?

A gyökérkezelésre akkor kerülhet sor, amikor a fog belsejében található pulpa - amely az idegeket és ereket tartalmazza - gyulladttá válik vagy megfertőződik. Ennek számos oka lehet, többek között például mély szuvasodás, többszöri fogászati beavatkozás ugyanazon a fogon, vagy a fog sérülése.

A gyökérkezelés tehát egy olyan fogászati eljárás, amelynek célja a fog belsejében elhelyezkedő, gyulladt vagy fertőzött pulpa eltávolítása és a fog megmentése.A beavatkozás lehetővé teszi a fogak hosszú távú megőrzését és a komolyabb komplikációkat.

Mikor lehet szükség gyökérkezelésre?

Az, hogy felismerjük a gyökérkezelés szükségességét kulcsfontosságú lehet a fogak megtartása szempontjából. Ám mégis, milyen tüneteknél kell gyanakodnunk és mielőbb szakemberhez fordulnunk?

  1. Erős, huzamosabb ideig tartó fogfájás: Különösen akkor figyelmeztető jel, ha a fájdalom spontán jelentkezik vagy éjszaka rosszabbodik.
  2. Fokozott érzékenység: Ha a fog érzékeny hidegre, melegre vagy édesre, és ez az érzékenység hosszú ideig fennáll, miután a kiváltó inger megszűnt.
  3. A fog vagy a fog körüli íny elszíneződése: Ez gyakran a fog belsejében zajló problémára utal.
  4. Duzzanat és fájdalom a fog körüli ínyen: Különösen, ha a duzzanat "pattanás"-szerű - ez ugyanis egy fistula jele lehet.
  5. A fog látható törése vagy repedése: Főleg, ha a törés vagy repedés mélyen a fog belsejébe nyúlik.
  6. A fog meglazulása: Bár több oka is lehet, ha egy fog elkezd lazulni, ez a belsejében zajló gyulladás vagy fertőzés jele is lehet.

A fent említett tünetek arra utalhatnak, hogy a fog belsejében lévő pulpa károsodott, gyulladt vagy fertőzött, ami szükségessé teheti a gyökérkezelést. Mindazonáltal fontos azt is megjegyezni, hogy néha a pulpa károsodása anélkül is bekövetkezhetnek a fent említett jelenségek, éppen ezért rendkívül fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, ahol a szakember pontos diagnózist állíthat fel.

gyökérkezelés

A gyökérkezelés folyamata

A gyökérkezelés nem a leggyorsabb eljárás, ám ahhoz, hogy a fogorvos megfelelően el tudja látni a fogat, igen alaposnak kell lennie. A gyökérkezelés ezért több lépésből áll.

  • A folyamat általában egy alapos diagnosztikával kezdődik, amely magában foglalja a fog röntgenfelvételeit (vagy egyéb képalkotó eljárást), hogy a fogorvos láthassa a gyökércsatornák alakját és mélységét, valamint az esetleges fertőzés terjedését.
  • Ezt követően a szakember egy kezelési tervet készít, amit átbeszél a pácienssel.
  • Maga a gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben zajlik, ami biztosítja a fájdalommentességet és a páciens kényelmét a folyamat során.
  • A fogorvos egy apró nyílást készít a fog koronáján keresztül, hogy hozzáférjen a belsejében lévő pulpaüreghez.
  • Speciális eszközökkel eltávolítja a gyulladt részeket, kitisztítja a gyökércsatornákat és fertőtleníti a területet.
  • A tisztítást követően általában egy gyógyszeres tömést kap a páciens, hogy a gyulladás biztosan megszűnjön, ezt pedig egy ideiglenes töméssel zárja le az orvos.
  • Általában egy-két hét múlva kell visszalátogatni a fogorvoshoz, aki a gyógyszeres tömést kicseréli a végleges gyökértömésre. Ekkor kapja meg a fog is a végleges tömést, koronát vagy betétet.

A gyökérkezelés után a páciens tapasztalhat enyhe fájdalmat vagy érzékenységet, amely általában néhány nap alatt enyhül. Szükség esetén fájdalomcsillapítók szedhetők. Az, hogy egy gyökérkezelés hány alkalomból áll, nagyban befolyásolja a csatornák száma, illetve a gyulladás mértéke. Általában egy-két alkalom elegendő egy fog gyökérkezeléséhez, de bonyolultabb eseteknél meglehet, hogy ennél többször is meg kell látogatni a fogorvost.

Foglalj időpontot most!
Hogy megint bátran mosolyoghass! >
Időpontfoglalás

A gyökérkezelési folyamat célja, hogy megmentse és megőrizze a fogat, megakadályozva a további fertőzéseket és a lehetséges fogvesztést.

Szerencsére a modern fogászati technológiáknak és eljárásoknak köszönhetően a gyökérkezelés ma már sokkal kényelmesebb, mint korábban, és kiváló eredményeket lehet vele elérni a fogak megőrzése terén. 

fog gyökér kezelés

Gyakori kérdések és tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban

A gyökérkezelés körüli mendemondák és tévhitek félelmet és aggodalmat keltenek a legtöbb emberben. Nézzük meg tehát a leggyakoribb kérdéseket, tévhiteket és persze a valóságot a gyökérkezeléssel kapcsolatban.

Fájdalmas a gyökérkezelés?

Tévhit: A gyökérkezelés rendkívül fájdalmas.
Valóság: A modern érzéstelenítési technikáknak köszönhetően a gyökérkezelés ma már alig okoz több kellemetlenséget, mint egy átlagos tömés.

Mennyire tartós a gyökérkezelt fog?

Tévhit: A gyökérkezelt fogak nem maradnak sokáig a szájban.
Valóság: A megfelelően kezelt és restaurált gyökérkezelt fogak évtizedekig is funkcionálhatnak (de mindenképpen tovább, mintha kihúzták volna!). A fogak hosszú távú “túlélését” a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzések is elősegítik.

Azonnali enyhülést hoz a gyökérkezelés?

Tévhit: A gyökérkezelés után az emberek azonnal jobban érzik magukat.
Valóság: Sok esetben elég egyetlen alkalom, hogy érezhető legyen a javulás, de előfordulhat, hogy néhány napig tartó enyhe fájdalom vagy érzékenység jelentkezik a kezelés után. Ez normális reakció, és általában enyhe fájdalomcsillapítókkal kezelhető. Ráadásul a legtöbb esetben többször is vissza kell látogatni az orvoshoz, mire a gyökérkezelés folyamata teljesen lezárul. Érdemes azonban türelmesnek lenni, hiszen csak a megfelelő alapossággal végzett gyökérkezelés hozhat tartósan jó eredményt.

Nem lenne jobb egyszerűen kihúzni a fogat?

Tévhit: Jobb megoldás a fog kihúzása, mint a gyökérkezelés, hiszen a gyökérkezelt fog már nem él.
Valóság: A saját fog hatalmas kincs! Éppen ezért a fogorvosok általában minden esetben igyekeznek megmenteni. A gyökérkezelés lehetővé teszi a fog megtartását, ami fontos a száj - és az egész szervezet - egészségének megőrzése, valamint a további fogászati problémák elkerülése érdekében.

Foglalj időpontot most!
Hogy megint bátran mosolyoghass! >
Időpontfoglalás

A gyökérkezelés sokkal több, mint egy fogászati beavatkozás! Amellett ugyanis, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy megmentsük a fogainkat, elősegíti a megfelelő rágási funkció fenntartását, az arcunk természetes alakjának megőrzését és általánosságban hozzájárul szájüregünk, sőt a szervezet egészének egészségéhez. Sőt, esztétikai szempontból is sokat számít - gondoljunk csak bele, mennyivel jobb, ha egy frontfogat gyökérkezelnek, mintha kihúzzák.

Ráadásul a modern fogászati technológiák és érzéstelenítési módszerek fejlődésének hála a gyökérkezelés ma már egy viszonylag fájdalommentes és hatékony kezelés - szóval ne hagyjuk, hogy az eljárással kapcsolatos rémhírek és tévhitek elriasszanak tőle.

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a rendszeres fogászati és dentálhigiénés ellenőrzések rendkívül fontosak a megelőzés szempontjából - segítségükkel jó eséllyel el sem jutunk odáig, hogy különböző fogmegtartó kezeléseken kelljen gondolkodnunk.

Jelentkezz be még ma dentálhigiénés kontrollra és előzd meg a komolyabb fogászati problémákat!